• Naslovnica
  • Blog
  • Alergija pasa i koliku ulogu tu ima prehrana - veliko istraživanje

Alergija pasa i koliku ulogu tu ima prehrana - veliko istraživanje

Alergija pasa i uloga prehrane kod štenaca prema velikom istraživanju Journal of Veterinary Internal Medicine.

Post time
Time to read 2 minute
Alergija pasa i koliku ulogu tu ima prehrana - veliko istraživanje

Alergija pasa i uloga prehrane kod štenaca prema velikom istraživanju Journal of Veterinary Internal Medicine. Veliko istraživanje objavljeno prije nekoliko dana u Journal of Veterinary Internal Medicine pokazuje koliko ogromnu ulogu ima prehrana vašeg šteneta u razvoju alergija u odrasloj dobi. U vremenima kada nam se čini da gotovo svaki drugi pas pati od nekog oblika alergije, važno je razumjeti zašto je to tako. Ono što je još važnije, naučiti kako se alergije mogu izbjeći.
Istraživači sa Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Helsinkiju proučavali su povezanost između alergija i atopijskog dermatitisa kod čak 4022 psa u odrasloj dobi i različitih načina prehrane kod tih istih pasa u štenećoj dobi. 

Zaključili su slijedeće Štenci koji su tijekom odrastanja jeli najmanje 20% svježe hrane, odnosno manje od 80% industrijske suhe hrane, imali su značajno manji rizik od pojave alergija i atopijskog dermatitisa u odrasloj dobi. Jednako tako, štenci hranjeni s 80% i više suhe industrijske hrane imali su značajno veću pojavnost alergija u odrasloj životnoj dobi. Naravno, daleko najmanja pojavnost alergija i atopijskog dermatitisa bila je kod pasa koji su u štenećoj dobi hranjeni isključivo BARF prehranom.
Citiramo dr. Annu Hielm-Bjorkman, docenticu na Veterinarskom fakultetu u Helsinkiju i voditeljicu ovog znanstvenog istraživanja. 

Štenad hranjena sirovim meso, sirovim neočišćenim zelenim tripicama, sirovim organima i ostatcima ljudske prehrane u odrasloj je dobi značajno rjeđe obolijevala od alergija i atopijskog dermaitisa. Dok je pojavnost istih kod pasa hranjenih suhom industrijskom hranom bila značajno povećana. Ti rezultati pokazuju da je sirova prehrana ta koja pozitivno utječe na zdravlje pasa. I da dodavanje samo 20% sirove hrane u svakodnevnu prehranu šteneta igra veliku ulogu u zdravlju psa.

Alergija je poremećaj u imunološkom sustavu Sve je to vrlo logično kada znamo da alergija nije ništa drugo nego poremećaj u imunološkom sustavu. Poremećaj koji se javlja kao posljedica problema koji se nalaze u crijevima. A upravu su crijeva najveći imunološki centar organizma. Crijeva iziritirana neprikladnom hranom koja je teško probavljiva, sadrži štetne kemikalije. Dakle hranom koja loše utječe na zdravu mikrofloru, postaju mjesto gdje započinju reakcije preosjetljivosti. 

Kada krenuti s BARF prehranom? Na to pitanje jedino što možemo odgovoriti je – čim prije tim bolje. Često čujemo nešto tipa... Neka štene još malo naraste pa ćemo ga početi hraniti BARF-om. To je kao da kažete neka dijete odraste do dobi od 18 godina pa ćemo mu početi davati svježe voće i povrće. Zašto ne napraviti sve da se izbjegnu scenariji u kojem se vaš ljubimac većinu svog života: 

  • češe,
  • gricka,
  • otpada mu dlaka,
  • liže si šape
  • i svi ostali simptomi koji uvelike smanjuju kvalitetu života vašem psu.

A vas tjeraju na bezbrojne odlaske veterinaru i skupa liječenja koja u konačnici samo “stišavaju” simptome, ali ne rješavaju uzrok.