Alergije pasa i kakvu ulogu u tome ima prehrana?

Zašto je sve više pasa alergično? U posljednje vrijeme imamo osjećaj da je gotovo svaki drugi pas alergičar.

Post time
Time to read 3 minute
Alergije pasa i kakvu ulogu u tome ima prehrana?

Alergije pasa i kakvu ulogu u tome ima zdrava prehrana pasa? Zašto je sve više pasa alergično? U posljednje vrijeme imamo osjećaj da je gotovo svaki drugi pas alergičar. Psi se češu, grickaju, otpada im dlaka, ližu si šape, i to traje mjesecima. Psu postane nešto bolje nakon injekcije kortikosteroida ili na tabletama nekog antihistaminika. Oboje je samo simptomatska terapija i ne rješava problem već samo malo „stišava“ simptome. Pas se muči, vlasnici su stalno kod veterinara, rade se skupi alergotestovi. 

Sve u svemu alergija je jako frustrirajuće stanje za životinju, vlasnika i veterinara. Alergijama je najčešće jako teško utvrditi uzrok. Pogoditi koja je to točno hrana, biljka, kemikalija iz okoline uzrok alergije. Čak i testiranjem na specifične tvari (alergotestovi) rijetko se utvrdi što je točan uzrok. Odnosno, jako često ispadne da je pas alergičan na sve. Poremećaj u imunološkom sustavu koji se javlja kao posljedica problema koji se nalaze u crijevima. 

Crijeva su najveći imunološki centar organizma. Crijeva iziritirana neprikladnom hranom koja je teško probavljiva, sadrži štetne kemikalije, hranom koja loše utječe na zdravu mikrofloru, postaju mjesto gdje započinju reakcije preosjetljivosti. Ono što se u stvari događa je da je organizam iziritiran nekom specifičnom tvari. Počinje nespecifično reagirati i na druge tvari na koje inače ne bi reagiralo da nema tog specifičnog alergena. 

Alergija pasa se može očitovat na njihovoj koži Kod pasa kod kojih se alergije očituju kroz razne kožne promjene; 

  • opadanje dlake,
  • svrbež,
  • crvenilo,
  • upale uha

i terapija se fokusira samo na njih, antibioticima i kortikosteroidima, stanje se u crijevima samo pogoršava. Posljedično se pogoršava i alergija. Početni uspjeh s kortikosteroidima često se pretvori u još gore stanje u kratkom roku. Zato je izuzetno bitno rješavati uzrok -  a to je loše stanje u crijevima. Pod loše stanje u crijevima mislimo prvenstveno na crijevnu mikrofloru, jer kada ta, fiziološki prisutna populacija bakterija bude u dobrom omjeru i balansu, nestat će i alergije. 
Prvi i najvažniji korak u borbi protiv alergija je  odabrati prikladnu i kvalitetnu hranu.
 Hranu koja je: 

  • lakoprobavljiva -svježe sirovo meso sadrži enzime koji pomažu probavu hrane
  • prirodna -ne sadrži aditive (pojačivače okusa i mirisa, bojila i sl.)
  • bogata prebioticima i probioticima (održavanje zdrave mikroflore)

Ono što se najčešće događa je da psi završe na hrani na čijoj vreći velikim slovima piše nešto u stilu – hipoalergena. A sada kada razumijete da alergije kreću iz poremećene situacije u crijevima, jer crijeva su najveći imunološki organ. Razumjet ćete koliko je krivo pse s problemom preosjetljivosti hraniti hranom koja je dugotrajno procesuirana, hranjive tvari su promijenjene do neprepozntljivosti, organizam ih ne može razgraditi, nakupljaju se u organizmu, iritiraju imunološki sustav i postaju alergen. Još jedna jako važna stvar - kod pasa koji imaju problema sa alergijama izuzetno je bitno izbjegavati namirnice bogate ugljikohidratima, ne samo žitarice nego i krumpir, grašak, repu i sl. Pažljivo proučite deklaraciju hrane koju dajete svom psu, jedna rečenica koja tvrdi da je to hrana za pse s problemom preosjetljivosti ne treba vas zavesti. I za kraj - ne vjerujete nikome tko vam kaže da će alergija vjerojatno ostati doživotni problem vašeg psa. Javite se nama i mi ćemo vam pomoći srediti stanje u najvažnijem i najvećem imunološkom organu vašeg psa – crijevima.
Petra Galetić, dr.vet.medPosjeti Von Barf Web shop