• Naslovnica
  • Blog
  • Barf sirova hrana za pse, te kako psu olakšati prelazak na sirovu hranu

Barf sirova hrana za pse, te kako psu olakšati prelazak na sirovu hranu

Sirovo meso čini vam se nekako previše neobična hrana za vašeg psa? Sirovo meso u psećoj prehrani i nije baš neka novost, psi su ga jeli tisućama godina.

Post time
Time to read 2 minute
Barf sirova hrana za pse, te kako psu olakšati prelazak na sirovu hranu

Da li je vaš pas probao Von BARF? Ako nije, zašto nije? Neodlučni ste? Sirovo meso čini vam se nekako previše neobična hrana za vašeg psa? Sirovo meso u psećoj prehrani i nije baš neka novost, psi su ga jeli tisućama godina. Von BARF Starter i Classic potpuni su i balansirani obroci te im nije potrebno ništa dodavati. Ova hrana jednostavna je za upotrebu - navečer izvadite porciju iz zamrzivača, ujutro otvorite ‘kobasicu’ i sadržaj istresete u zdjelicu - nestanak hrane iz zdjelice mjeri se u sekundama, oblizivanje zdjelice u minutama, a žicanje repeta je neizbježno!
Za prelazak na sirovu prehranu nikada nije prerano niti prekasno. Od prirodne prehrane velike koristi će imati štenad, ali i seniori. Nekoliko jednostavnih uputa za prelazak na sirovu hranu Za početnike Von BARF Starter. Bilo da se radi o štenetu ili odraslom psu za prelazak na sirovu hranu preporučamo Starter. Znači - kupite kutiju Von BARF Startera, izvadite jednu kobasu iz zamrzivača navečer i ujutro je poslužite psu.

Bitno je da hrana bude sobne temperature prilikom posluživanja. Nikakva posebna priprema prilikom prelaska na BARF nije potrebna. Jednostavno jedno jutro vaš pas se probudi i bude ugodno iznenađen jer - u njegovoj zdjelici je PRAVA HRANA! 

Faza prilagodbe na sirovu hranu. Traje od nekoliko dana (kod velike većine pasa) do nekoliko tjedana.
Dnevni obrok. Odrasli, umjereno aktivni psi trebaju jesti oko 2% svoje tjelesne mase (obrok za psa od 10kg iznosi oko 200g). Štenad, zbog potrebne dodatne energije i hranjivih tvari za rast i razvoj, jedu puno veću količinu hrane. Doziranje za štenad je oko 3% tjelesne mase od mase koju će pas imati u odrasloj dobi.
Prilikom prelaska na sirovu hranu bilo da se radi o štenetu ili odraslom psu ne preporučamo da sirovu hranu miješate s hranom koju je pas do sada jeo. Industrijska hrana (dehidrat ili konzerve) probavljaju se različito od sirove hrane pa se kombiniranjem samo dodatno opterećuje probavni sustav. U fazi prilagodbe na sirovu hranu važno je da pH želuca padne na povoljnu razinu (optimalna kiselost u želucu psa je oko 1.5) kako bi se sirovo meso i kosti mogli dobro probaviti. Također je bitno da se i mikroflora crijava prilagodi novoj prehrani. Jedno od najčešćih pitanja vlasnika je, može li se sirova hrana miješati s dehidratom. U fazi prilagodbe, prvih par tjedana preporučamo da psa hranite samo sirovom hranom. Nakon faze prilagodbe, kad se pH želuca i mikroflora crijeva stabiliziraju moguće je hraniti kombinacijom sirove hrane i dehidrata ili konzervi ali u odvojenim obrocima. Znamo da vam ideja da pas sada odjednom umjesto smeđih kuglica iz šarenih vreća jede sirovo meso, izgleda pomalo neobičnom. Ali apeliramo na vas kao na one koji im stavljaju hranu u zdjelicu da razmislite kako bi prirodna hrana za vašeg psa trebala izgledati.