Barf za seniore

Barf za seniore i sve što trebate znati o zdravoj prehrani seniora. Već smo pisali o tome koliko je važno kakvu hranu odabereti za svoje štene. Jednako tako je bitno odabrati optimalnu prehranu za svog psa seniora.

Post time
Time to read 2 minute
Barf za seniore

Barf za seniore i sve što trebate znati o zdravoj prehrani seniora. Već smo pisali o tome koliko je važno kakvu hranu odabereti za svoje štene. Jednako tako je bitno odabrati optimalnu prehranu za svog psa seniora. Treba li se uopće naglašavati da prirodnom i kvalitetnom prehranom možete produžiti život svog ljubimca? Svi mi koji za članove obitelji imamo dlakave četveronošce, složiti ćemo se oko jednog, a to je da psi definitivno žive prekratko! To je ustvari jedan od razlog zašto smo se mi počeli baviti proizvodnjom BARF-a. Vidjeli smo da naši ljubimci žive sve kraće. Jako rano, već nakon pete ili šeste godine psi počnu obolijevati od bolesti kojih nekoć nije bilo u psećoj populaciji. Sada već u našem uredu imamo i seniora odraslog na BARF-u. Naša Bela je u devetoj godini života, a hranjena je BARF-om od svog drugog mjeseca starosti. Bela nikada u životu nije bila bolesna. Mislim da bi se pomalo i naljutila da joj kažemo da je seniorka. Bela se tako ne osjeća, a niti tako izgleda. 

Ali moj pas jede industrijsku hranu i dobra mu je... Četo čujemo vlasnike pasa kako govore da se njihovi ljubimci hrane industrijskom hranom i da su zdravi. Kada postavimo pitanje koliko je pas star shvatimo kako se najčešće radi o psu koji nije stariji od 2 do 3 godine. E pa upravo je u tome stvar. Kao i kod ljudi, ono što jedemo/radimo u mladosti na „naplatu“ dođe u starosti. Drugi je razlog što mladi organizmi sve lakše podnose. Sjetite se koliko ste slatkiša mogli pojesti kao tinejdžeri bez da vam bude muka. 

Investicija u zdravu prehranu najbolja je investicija u zdravlje vaših seniora. Što ranije pas počne jesti prirodnu sirovu prehranu to je vjerojatnost od razvoja najčešći staračkih bolesti manja. Najčešća stanja koja se pojavljuju u starijoj dobi pasa su: 

  • Promjene na zglobovima, otežano kretanje i artritis
  • Prekomjerna težina kao posljedica smanjenog kretanja i usporavanja metabolizma
  • Povećan rizik od razvoja šećerne bolesti, bolesti bubrega i srca

Bjelančevine iz sirovog mesa su za pse izuzetno lako probavljive. Izuzetno je važno da hrana za seniore bude bogata lako probavljivim bjelančevinama. One će održavati zdravu mišićnu masu i pravilan rad organa i imunološkog sustava psa. Potrebno je izbjegavati namirnice bogate škrobom (riža, pšenica, kukuruz, grašak i sl.). Takve namirnice predstavljaju izvor nepotrebnih kalorija koje onda dovode do pretilosti, a u puno gorem scenariju i do šećerne bolesti. 

Industrijska hrana sadrži minimalno 40% namirnica bogatih škrobom. Osim što je izvor kvalitetnih, lako probavljivih bjelančevina, sirova hrana je bogata enzimima koji pomažu probavu hrane. Kod starijih pasa aktivnost probavnih enzima opada. Upravo je zato bitno da su ponuđene lako probavljive bjelančevine, te da je prehrana seniora bogata enzimima koji organizmu olakšavaju probavu. Kompletan BARF obrok sadrži mljevenu hrskavicu, najbolji izvor glukozamina i hondroitina prijeko potrebnih za zdravlje zglobova. Prirodan oblik glukozamina i hondroitina puno se bolje resorbiraju u organizmu od sintetskih pripravaka (razne tablete i kapsule). I ono što je važno naglasiti, nikada nije prekasno prebaciti psa na BARF prehranu

Petra Galetić, dr.vet.med