• Naslovnica
  • Blog
  • Bjelančevine i što sve trebate znati o bjelančevinama u hrani za pse?

Bjelančevine i što sve trebate znati o bjelančevinama u hrani za pse?

Bjelančevine su česta tema među ljudima koji brinu o svojoj prehrani, ali i o prehrani svojih pasa. Međutim gledati samo na postotak bjelančevina u nekoj hrani nije dovoljno.

Post time
Time to read 2 minute
Bjelančevine i što sve trebate znati o bjelančevinama u hrani za pse?

Često čujemo vlasnike pasa kako raspravljaju o količini proteina u hrani za pse. To je sasvim u redu, znači da su svjesni što je za njihovog mesoždera važno. Hrana s visokim udjelom proteina se smatra boljom od one s niskim udjelom istih. Međutim gledati samo na neki postotak hrani nije dovoljno. 

Izvor bjelančevina je bitan Ono što bismo voljeli da vlasnici pasa dodatno razumiju je važnost izvora i kvalitete. Ogromna je razlika između sirovog mesa ili iz npr. kukuruza. Naime, i biljne bjelančevine iz kukuruza, leće ili soje ulaze u taj postotak. Međutim i kvaliteta bjelančevina životinjskog podrijetla također se može bitno razlikovati. Nije isto da li protein koji pas pojede dolazi iz mesa kao što je to slučaj s 

Von BARF proizvodima ili iz perja, kljunova ili kopita koja su jednako tako bogat izvor bjelančevina (i česti sastojak industrijske hrane). Udio proteina nam govori vrlo malo o kvaliteti hrane. 

Kvaliteta i probavljivost bjelančevina Kvaliteta bjelančevine izravno je u vezi s brojem različitih esencijalnih aminokiselina koje sadrži i njihovom količinom. Biološka vrijednost je veća što je aminokiselinski sastav bjelančevine sličniji aminokiselinskom sastavu organizma. Naravno, i što je bogatija esencijalnim aminokiselinama. Probavljivost bjelančevina je vrijednost koja nam govori u kojoj mjeri organizam može iskoristiti bjelančevinu iz neke namirnice kako bi izgradilo vlastiti bjelančevine. 

Zašto je za pse idealan izvor bjelančevina sirova prehrana odnosno BARF? Tijekom intenzivne termičke obrade, kakva se primjenjuje pri proizvodnji industrijske hrane za pse, bjelančevine mijenjaju svoj oblik i drastično gube na probavljivosti. Takve teško probavljive bjelančevine osim što organizam ne može iskoristiti, često zaostaju u organizmu i iritiraju ga, uzrokujući razne bolesti od kojih su najčešće alergije. Organizam pasa i mačaka će teško iskoristiti biljne bjelančevine pa ako hrana sadrži većinom biljne proteine za njih kao da ih u hrani uopće i nema. Dakle, samo postotak bjelančevina u hrani nam ne može reći je li to optimalna hrana za psa. Optimalna količina bjelančevina u hrani također prestaje biti optimalna ako se bjelančevine počinju koristiti u organizmu kao izvor energije. To se događa u slučajevima kada hrana ne zadovoljava energetske potrebe organizma (nedostatna količina 'ne-proteinskih' kalorija). Energiju organizam mesoždera treba crpiti iz masti. Ukoliko zaista želite da vaš pas dobiva kvalitetne bjelančevine koje će njegov organizam najbolje iskoristiti, hranite ga obrocima baziranim na sirovom mesu.