Češnjak kao dodatak hrani za pse

Povremeno nam se jave zabrinuti vlasnici pasa koji nas pitaju zašto u Classic stavljamo češnjak, kad je češnjak „otrovan za pse“. I zaista na mnogo mjesta na internetu može se pročitati kako je češnjak toksičan za pse.

Post time
Time to read 2 minute
Češnjak kao dodatak hrani za pse

Povremeno nam se jave zabrinuti vlasnici pasa koji nas pitaju zašto u Classic stavljamo češnjak, kad je češnjak „otrovan za pse“. I zaista na mnogo mjesta na internetu može se pročitati kako je češnjak toksičan za pse. Istina je, baš kao što je i sam Paracelzus rekao, razlika između lijeka i otrova je u dozi. 

Male količine češnjaka imaju za pse, baš kao i za ljude brojne benefite. Da češnjak može „biti otrovan za pse“ točnije - uzrokovati hemolitičku anemiju utvrđeno je u jednom istraživanju. Prilikom istraživanja psima su se davale izuzetno velike količine ekstrakta češnjaka kako bi se ispitalo antikancerogeno dijelovanje češnjaka. Tijekom te studije utvrđeno je da je nekoliko pasa u studiji razvilo hemolitičku anemiju. Tako da je doza koja je opasna za pse doista velika i čak bi se proždrljive pse teško nagovorilo da svakodnevno pojedu količinu češnjaka koja bi im naštetila zdravlju. Ako govorimo o na primjer odraslom retriveru od kojih 30ak kg, dnevno bi, kroz duži vremenski period, trebao jesti oko četiri glavice češnjaka (ne režnja, nego cijelih glavica) kako bi se pojavili znakovi trovanja (hemolitičke anemije). 

Koje su to dobre strane češnjaka? Češnjak sadrži sumpor, cink i selen važne elemente za sintezu i pravilno funkcioniranje brojnih enzima. Sadrži također i kalij, fosfor, magnezij, mangan, kalcij te vitamine A i C. Zato što sadrži inulin češnjak se smatra prebiotikom. Inulin je sirovo vlakno kojim se hrani dobra mikroflora u crijevima, održavanjem zdrave mikroflore u crijevima, održava se zdravlje cijelog organizma. 

Češnjak je poznat i po svojim antiparazitičkim svojstvima. Djeluje repelentno na vanjske parazite (buhe i krpelje), ali i na unutarnje parazite. No važno je reći da se ne možemo u potpunosti pouzdati u njegova repelenta svojstva pogotovo kada ga koristimo kao repelentno sredstvo za krpelje. Misleći tu prvenstveno na prevenciju piroplazmoze. Potičući aktivnost NK-stanica, koje nespecifično uništavaju patogene bakterije i tumorske stanice, češnjak pozitivno utječe na cjelokupnu otpornost organizma. Poboljšava cirkulaciju tako što sprječava formiranje krvnih ugrušaka i djeluje kao vazodilatator (širi krvne žile). Također se smatra snažnim saveznikom jetre kojoj pomaže u čišćenju organizma od štetnih tvari. Kako je razlika između doze koja je ljekovita i doze koja bi mogla uzrokovati hemolitičku anemiju zaista velika, a benefiti koje ima češnjak ogromne smatramo da je češnjak poželjan sastojak u prehrani pasa.