• Naslovnica
  • Blog
  • Gastritis kod pasa. Zašto je sirova hrana pravi izbor za pse koji imaju gastritis?

Gastritis kod pasa. Zašto je sirova hrana pravi izbor za pse koji imaju gastritis?

Gastritis kod pasa se sve češće događa. Mogli bi reći da zadnjih nekoliko godina imamo osjećaj da više pasa ima gastritis, nego što ih nema.

Post time
Time to read 2 minute
Gastritis kod pasa. Zašto je sirova hrana pravi izbor za pse koji imaju gastritis?

Gastritis kod pasa se sve češće događa. Mogli bi reći da zadnjih nekoliko godina imamo osjećaj da više pasa ima gastritis, nego što ih nema. Dakle, nešto se definitivno jako loše događa u životima pasa u zadnjih nekoliko desetljeća. Ono o čemu mi želimo nešto reći je njihova prehrana. Sirova hrana ima nekoliko prednosti. Ne bubri u želucu, ne povećava svoj volumen kao što je to slučaj s dehidriranom hranom. Ovo je izuzetno bitno za velike pasmine pasa koje su sklone torziji želuca. Sirova hrana se ne lijepi za stijenku želuca te se u želucu zadržava relativno kratko jer je balansirani sirovi obrok puno probavljiviji od intenzivno termički obrađene hrane. Sjetimo se samo sebe i osjećaja kada pojedemo npr. tuna salatu ili masnu lepinju s kajmakom, ćevapima i lukom. Psima je još i gore jer je njihov želudac dizajniran za probavu sirovog mesa. Uz jako važnu napomenu... 

psima je u sustavu vrijednosti „ovo mi je jako fino“  - BARF definitivno jako visoko. Veliki broj pasa se spasio svojom izbirljivošću jer su vlasnici baš zahvaljujući tome potražili nešto što njihov dlakavac rado jede i pronašli BARF. pH želuca je kod mesoždera fiziološki jako kiseo (pH 1-2). Takav kiseli mediji osigurava brzu probavu sirovog mesa, kostiju i hrskavice, ali i zaštitu organizma od potencijalno opasnih mikroorganizama. Kako bi i probava u crijevima bila optimalana, važno je da sadržaj koji prelazi iz želuca u crijeva bude jako kiseo, jer upravo jako kiseli sadržaj potiče optimalno izlučivanje probavnih enzima crijeva, gušterače te lučenje žuči. Psi koji jedu hranu koja sadrži puno ugljikohidrata, biljnih proteina i intenzivno je termički obrađena imaju u želucu viši pH. Visoki pH je onda izravni uzrok slabije probave hrane u želucu, ali i crijevima. Također je narušena obrambena uloga želučane kiseline. Viši pH omogućuje preživljavanje većeg broja patogenih mikroorganizama koji onda uzrokuju različite bolesti kako probavnog sustava, ali i cijelog organizma. 

Što uglavnom uzrokuje gastritis kod pasa? Vrlo pojednostavljeno rečeno, ako se hrana u želucu dugo zadržava i slabo probavlja započinju procesi truljenja koji uzrokuju upalu želuca (

gastritis), a onda i različite bolesti crijeva. Za pse koji imaju dijagnosticiran gastritis i u akutnoj su fazi bolesti, dakle pokazuju siptome kao što su: 

  • mljackanje,
  • povraćanje,
  • odbijanje hrane,
  • kruljenje u želucu,
  • intenzivno jedenje trave

preporučamo za početak Von BARF Sensitive. Nakon što se simptomi gastritisa smire preporučamo da se u obrok Sensitiva počinje postepeno umiješavati  Von BARF Starter. Svakim danom povećavajući količnu Startera, a smanjujući količinu Sensitiva. Neki psi u potpunosti prijeđu na Starter, a nekima odgovara da dio obroka ostane Sensitive. Koji je to omjer najbolje procijene sami vlasnici jer se radio o individualnim potrebama psa. Za pse koji nisu u akutnoj fazi gastiritisa, ali su mu skloni preporučamo za početak Von BARF Starter. Već samim prelaskom na prirodnu i balansiranu sirovu hranu simptomi gastritisa se neće vraćati.