Jesu li psi mesožderi ili svežderi?

Pas je mesožder. Da je pas mesožder možete vidjeti čim mu otvorite usta. Psi imaju tipično mesoždersko zubalo, izražene očnjake i oštre kutnjake.

Post time
Time to read 2 minute
Jesu li psi mesožderi ili svežderi?

Pas je mesožder. Da je pas mesožder možete vidjeti čim mu otvorite usta. Psi imaju tipično mesoždersko zubalo, izražene očnjake i oštre kutnjake. Svežderi imaju također oštre očnjake, ali površina kutnjaka je puno ravnija što omogućuje žvakanje hrane. Svežderi mogu pomicati čeljusti lijevo desno kako bi žvakali hranu, mesožderi (uključujući psa) ne mogu pomicati čeljust u stranu, ne žvaču. Zubalo im omogućuje samo trganje komada hrane i gutanje. 

Po čemu ćete prepoznati da li je vaš pas mesožder ili vegetarijanac? Često se u zadnje vrijeme može čuti da je pas svežder, ali psi su zaista mesožderi. To što mogu preživjeti uz prehranu koja je bazirana na namirnicama bogatim ugljikohidratima (raznim žitaricama, krumpiru, grašku i sl.) ne znači da je to za njih optimalna prehrana. Jako kiseo pH u želucu psa omogućuje odličnu probavu sirovog mesa, hrskavice i kostiju. Takav izuzetno kiseo pH ujedno i štiti organizam psa od mikroorganizama koje bi pas mogao potencijalno unijeti hranom. Crijeva mesoždera su naspram crijeva sveždera i biljoždera puno kraća. Zašto je to važno? Jer  upravo se u crijevima odvija razgradnja složenih biljnih struktura uz pomoć mikroflore koja živi u crijevima (ni jedan sisavac nije u stanju sam svojim enzimima probaviti složene biljne strukture, nego mu u tome pomaže mikroflora u crijevima). 

Kako pas probavlja biljnu tvar? Psi zbog kratkoće crijeva ne mogu dobro probavljati biljnu tvar. To što je neka biljka bogata bjelančevinama ne znači da će ih pas uspjeti iskoristiti jer su mu u potpunosti neprobavljive. S druge strane jednostavni škrob iz biljaka lako će se resorbirati u organizam. Takvi lako probavljivi ugljikohidrati opterećuju mesožderski organizam, a posljedica su pretilost i šećerna bolest. Da pseći organizam može malo bolje probaviti biljnu tvar nego vučiji je činjenica, ali ne može ih probaviti ni približno dobro kao svežderski organizam. Posebno iznenađuje činjenica da se danas baš svi slažu da je mačka pravi mesožder, a istovremeno hrana za mačke sadrži velike količine kukuruza, graška, riže, biljnih masti i sl. mačjem organizmu potpuno neiskoristivih. Mala količina biljne materije (odabrano voće i povrće) koju mesožderi trebaju jesti, izvor je mikronutrijenata važnih za pravilan rad organizma. Mesožderski organizam energiju i hranjive tvari treba crpiti iz namirnica životinjskog podrijetla (bjelančevina i masti životinjskog podrijetla). Biljna materija nije oblik bjelančevina i masti koje pas može iskoristiti. Ono što psi iz biljaka mogu iskoristit su lako probavljivi ugljikohidrati koji im više štete nego koriste. Najbolji dokaz da psi zaista dobro probavljaju sirovo hranu (meso, iznutrice, hrskavicu, kosti) je stolica koja je kod pasa hranjenih sirovim mesom volumenom mala i tvrđe konzistencije. Kod pasa koji jedu hranu baziranu na ugljikohidratima stolica je volumenom puno veća i mekanija. Velika količina stolice ukazuje na to da je unesena hrana slabo probavljena, odnosno neiskorištena. 

Petra Galetić, dr.vet.med Pogledajte našu 

ponudu sirove hrane za psa mesoždera.