Kolika je sličnost između psa i vuka?

Priča o sličnosti psa i vuka pomalo je nezahvalna tema za raspravu. Teško je povjerovati u veliku sličnost toy pudlice i sivog vuka, ali jednako je možda nevjerojatno vidjeti sličnost između toy pudle i napuljskog mastifa.

Post time
Time to read 2 minute
Kolika je sličnost između psa i vuka?

Priča o sličnosti psa i vuka pomalo je nezahvalna tema za raspravu. Teško je povjerovati u veliku sličnost toy pudlice i sivog vuka, ali jednako je možda nevjerojatno vidjeti sličnost između toy pudle i napuljskog mastifa. Iako se svi slažemo da su pudla i mastif zaista psi. Razlike između naših ljubimaca pasa i vukova svakako je velika ako pričamo o izgledu i ponašanju. Činjenica koja govori da su ove dvije vrste i dalje izuzetno slične je da se mogu međusobno pariti i dati plodno potomstvo. Najpozantiji hibridi u životinjskom svijetu svakako su mula koja je dobivena sparivanjem magarca i kobile, te mazga koja je dobivena sparivanjem magarice i pastuha. No zanimljivo je da ova dva hibrida nisu plodne životinje, dakle ne mogu dati potomstvo. 

Fiziološka sličnost pasa i vukova Ono što želimo ovdje naglasiti je fiziološka sličnost pasa i vukova, posebice sličnost u probavnom sustavu pasa i vukova i prehrani koja je za ove dvije vrste optimalna. Odnosno identično optimalna:

  • sirovo meso,
  • kosti,
  • hrskavica,
  • iznutrice
  • i malo voća i povrća


Sve navedeno sadržavaju naši BARF proizvodi. Pas je uz čovjeka nešto više od 10 000 godina što je bilo dovoljno da promjeni svoju narav. Ali tih istih 10 000 godina je u evolucijskom smislu „treptaj oka“ i nimalo dovoljno da se promijeni i probavni sustav. Pas je živući uz čovjeka ostao mesožder.

Pas nije postao svežder kako to proizvođači industrijske hrane za pse pokušavaju prikazati. Sirova prehrane i dalje je vrhunac zdrave prehrane koju svom psu možete ponuditi. Jer sirovo meso je namirnica koju pseći probavni sustav najbolje prepoznaje i probavlja. No nije prehrana jedino „vučje“ što je ostalo u psu. Za zdravlje naših ljubimaca bilo bi korisno i da imaju prilike što više voditi 'vučji život' i po pitanju vremena provedenog u prirodi i šetnji. Jer danas je za pse i nedostatak fizičke aktivnosti postao uzrok mnogobrojnim bolestima. Zato želimo naglasiti da svojim psima, osim kvalitetne prehrane, savjestan vlasnik mora osigurati i kvalitetnu fizičku aktivnost. Aktivnost koja pozitivno utječe na fizičko, ali i mentalno zdravlje psa. Veliki dio pasa danas većinu dana provedu zatvoren u stanu čekajući svoje ljude da dođu s posla. I koliko god to zvučalo pretjerano, šetnja psa od pola sata po asfaltu između automobila, gomile ljudi i drugih pasa psu uzrokuje veliku frustraciju. I ako smo za sebe i svog psa odabrali gradski život važno je da osvjestimo da je odlazak u šetnje u prirodu neophodan za zdravlje psa.