• Naslovnica
  • Blog
  • Kosti za pse i zašto su kosti važne u prehrani pasa?

Kosti za pse i zašto su kosti važne u prehrani pasa?

Kosti za pse i zašto su kosti važne u prehrani pasa? Što sve trebamo znati, te kojih se pravila valja držati kod odabira kostiju za naše pse.

Post time
Time to read 2 minute
Kosti za pse i zašto su kosti važne u prehrani pasa?

Kosti za pse i zašto su kosti važne u prehrani pasa? Što sve trebamo znati, te kojih se pravila valja držati kod odabira kostiju za naše pse. Mnogo je vlasnika pasa koji strahuju od davnja kostiju svom psu. No ako se držite nekoliko jednostavnih pravila vaš pas biti će vam zahvalan na najzabavnijem čišćenju zuba koje mu možete priuštiti. 

Ovo su pravila kojih se treba držati pri odabiru kostiju:

  • Kost mora biti sirova. Sirova kost je elastičnija i ne puca na oštre dijelove kao kuhana ili pečena kost koja zbog termičke obrade otvrdne.
  • Kost mora biti primjerene veličine. Niti prevelika niti premalena, nego prilagođena veličini vašeg psa. Čak je i opasnije da velikom psu date kost koja je za njega premalena pa pas odluči takvu kost progutati bez žvakanja.
  • Bitna je i količina. Preporučamo ne više nego dva puta tjedno ponuditi psu kost kao žvakalicu, ne kao obrok. Najbolje je početi sa manjom količinom kostiju i pratiti kakvu stolicu ima pas.
  • Prvih nekoliko puta, a ovo vrijedi za sve žvakalice, ne samo za kosti, promatrajte svog psa kako žvače kosti. Ako primjetite da je sklon gutanju većih komada svakako ga spriječite u tome.
  • Preporučamo vrhove rebara, kosti repa i vrata, krila i nogu peradi, zglobne dijelove cjevastih kostiju

Zašto su kosti važne u prehrani pasa? Izvor minerala

. Kosti su ponajprije izvor kacija koji je u ovako prirodnom obliku puno korisniji organaizmu od sintetičkih dodataka kalcija. Kalciji iz sirovih kostiju se u organizmu resorbira i do 4 puta bolje nego iz sintetičkih izvora kalcija. Žvakanje kostiju čisti zube. Kosti djeluju poput snažne četkice koja skida naslage plaka i kamenca na zubima. Na taj način prevenira se pojava upale zubnog mesa ali i neugodan zadah iz usta. Potpuno prirodna žvakalica. Sirova kost potpuno je prirodan i ne sadrži brojne kemikalije i razne aditive koji su izuzetno česti u proizvodnji žvakalica za pse. Pri odabiru žvakalica za pse treba obratiti pozornost i na sastav žvakalice, često su takve žvakalice izrađene od sastojaka s jako puno ugljikohidrata i pojačivača mirisa i okusa da bi bile primamljive. I malo je za reći da ne obavljaju funkciju čišćenja zubi jer ekvivalent toga bi bio da ljudi peru zube na način da žvaču dvopek. Mentalna stimulacija. Kao što motoričke vježbe utječu na razvoj mozga kod djece, tako žvakanje djeluje na pseći mozak. Uz to, pas koji ima priliku zadovoljiti svoju želju za žvakanjem, žvakanjem kostiju neće imati potrebu žvakati i stvari koje tome nisu namijenjene.