Može li se hranom utjecati na ponašanje psa?

Osim što je svatko od nas, pa tako i pas, bolje volje kada je sit nego kada je gladan, ima li vrsta prehrane još nekog utjecaja na ponašenje psa?

Post time
Time to read 1 minute
Može li se hranom utjecati na ponašanje psa?

Osim što je svatko od nas, pa tako i pas, bolje volje kada je sit nego kada je gladan, ima li vrsta prehrane još nekog utjecaja na ponašenje psa? 

Ponašanje psa i sirova prehrana Sirova prehrana psima nudi puno više od zdravlja i dugovječnosti. Sirova prehrana izuzetno pozitivno utječe na ponašanje psa i njegovo mentalno zdravlje. Odgovor zašto je to tako nalazi se u crijevima, uvjerljivo najviše podcijenjenom organu kod pasa. Kada znamo kolika je važnost crijeva u raspoloženju psa, jasnije je koliko ogromnu ulogu igra prehrana. To je razlog zbog kojega se crijeva nazivaju i drugim mozgom. U crijevima psa nalaze se brojne bakterije koje čine dobru mikrofloru i proizvode kemijske spojeve koji su ključni za:

  • samokontrolu
  • razinu energije
  • raspoloženje
  • motivaciju
  • koncentraciju
  • zadovoljstvo


Znamo da vam to možda zvuči pomalo nevjerojatno, ali kada pogledamo što sve utječe na osjećaje i ponašanje psa, biti će jasnije da zdravlje mozga započinje u crijevima.
Koji su to spojevi koji igraju ključnu ulogu u raspoloženju psa?
Sirova prehrana zlatni je standard za zdravlje crijeva. A crijeva predstavljaju 'skladište' slijedećih spojeva od kojih je svaki povezan s određenim pozitivnim utjecajem na ponašanje psa:

  • opioidi stvaraju osjeća zadovoljstva
  • dopamin je odgovoran za motivaciju
  • acetil klorid igra važnu ulogu u pamćenje i koncentraciji
  • endogeni benzodiazepini djeluju umirujuće


No jedan spoj koji bismo posebno željeli izdvojiti je serotonin. Pogađate već gdje se nalazi oko 90% serotonina u organizmu psa? Naravno - u crijevima i to u dijelu crijeva koji se zove epitel (sloj kojem su obloženi unutarnji šuplji i cjevasti organi). Ne samo serotonin, nego svi gore navedeni spojevi važni za raspoloženje psa i mogu djelovati uravnoteženo isključivo ako je epitel crijeva zdrav. Kako zdravlje epitela uvelike ovisi o mikroflori  - dobra mikroflora i zdrav epitel mogući su jedino ukoliko je pH probavnog sustava nizak, dakle kiseo. Za vašeg mesoždera, prehrana koja pospješuje kiselost u probavnom sustavu je sirovo meso i kosti. Ne tvrdimo da će pas samom promjenom prehrane postati miran i poslušan, za to je potreban svakodnevni pozitivni trening. No zdravom prehranom i dobrim stanjem cijelog organizma, a posebno crijeva, povećavamo svojim psima šansu da budu najbolji mogući ljubimci na svijetu.