Najčešći mitovi o sirovoj hrani za pse

Sirova hrana nije balansiran obrok, to je svakako istina ako psa hranite samo sočnim komadima mesa.

Post time
Time to read 1 minute
Najčešći mitovi o sirovoj hrani za pse

Sirova hrana nije balansiran obrok
To je svakako istina ako psa hranite samo sočnim komadima mesa. No ako birate sirove namirnice koje koristite i kombinirate ih u pravilnim omjerima dobiti ćete kompletan obrok. Potrebno je kombinirati mišićno meso, iznutrice, kosti, hrskavicu i malu količinu voća i povrća. Takav je obrok onda bogat visokokvalitetnim bjelančevinama, mastima, vitaminima i mineralima.

Hraniti psa sirovom hranom je komplicirano
Teško da može biti jednostavnije ako svog psa hranite Von BARF sirovom hranom. Potrebno je samo porciju izvaditi iz zamrzivača, otopiti i poslužiti. Najveći je problem na vrijeme izvaditi porciju iz zamrzivača . Naš savjet je kad otopljenu porciju poslužite svom psu odmah iz zamrzivača izvadite novu porciju. Malo je kompliciranije ako sami pripremate obroke jer je potrebno nabaviti različite iznutrice, meso, kosti i hrskavicu, a onda to sve samljeti, pomiješati u pravilnim omjerima i porcionirati. No uz malo iskustva ni to nije tako komplicirano, jer kad nemate vremena za pripremiti obrok, onda kao rezervu možete imati  Von BARF proizvode.

Od sirovog mesa psi postaju agresivni
Ovaj mit nema baš nikakav temelj! Instinkt za lovom i ubijanjem određen je genetikom i ponašanjem naučenim u ranoj dobi od majke ili drugih životinja. Najčešće je upravo odgoj od strane vlasnika odgovoran za agresivnost. Psi BARF u zdjelici ne povezuju s peradi koja trči po dvorištu ili kravom koja pase travu na livadi. Instinkt za lovom i ubijanjem nije povezan s hranom koju pas jede.

Sirovo meso sadrži opasne bakterije
Kako bi bili sigurni da je sirova hrana mikrobiološki ispravna važno je da hranu kupujete od legalnih proizvođača sirove hrane. Legalno proizvedena sirova hrana strogo se kontrolira od strane veterinarske inspekcije u samom pogonu, skladištu i u trgovinama. pH želučane kiselina kod pasa koji jedu sirovu hranu je izuzetno nizak, kiseo. Takav kiseo mediji prva je crta obrane od patogenih bakterija. Dakle ako bi u sirovoj hrani i bilo nekih patogenih bakterija, one bi već u želucu bile uništene.

Petra Galetić, dr.vet.med