• Naslovnica
  • Blog
  • Nutrigenomika i može li se prehranom utjecati na genetske predispozicije?

Nutrigenomika i može li se prehranom utjecati na genetske predispozicije?

Nutrigenomika je znanost o utjecaju prehrane na zdravlje. Zašto smo toliko uporni i ponekad naporni kada je riječ o važnosti prehrane kod pasa?

Post time
Time to read 2 minute
Nutrigenomika i može li se prehranom utjecati na genetske predispozicije?

Nutrigenomika je znanost o utjecaju prehrane na zdravlje. Zašto smo toliko uporni i ponekad naporni kada je riječ o važnosti prehrane kod pasa? Odgovor je zaista jednostavan. Zato što se prehranom itekako može utjecati da li će se neka bolest za koju pas ima genetsku predispoziciju zaista pojaviti ili neće. Znanost o kojoj se u zadnje vrijeme sve više priča i piše je nutrigenomika. Da se svi rađamo s određenim genima svima je jako dobro poznata činjenica. No vanjski utjecaji na svaki živi organizam nikako nisu zanemarivi.

Na što možemo mi kao vlasnici pasa utjecati najviše? Najjednostavnije, a ujedno i najučinkovitije možemo utjecati na dvije vrlo važne stvari: 

  • jedna je prehrana,
  • druga je fizička aktivnost

I jedno i drugo je isključivo u našim rukama. Mi smo ti koji psima stavljaju hranu u zdjelicu i mi smo ti koji odlučuju kada će i koliko dugo pas trčati. E pa kada je to tako, na nama je ogromna odgovornost ukoliko želimo da nam pas bude zdrav, da ima odličnu kvalitetu života i da čim dulje bude kraj nas.
Nutrigenomika je znanost koja se bavi proučavanjem povezanosti između prehrane i genetike.
Utvrđeno je da se prehranom ne može utjecati na promjenu gena, ali se može utjecati na ekspresiju gena. Jako pojednostavljeno rečeno, genom svake jedinke je ogromna količina dobrih i loših informacija, a prehranom se može utjecati na to koje će se informacije širiti. Uvriježeno je reći to je genetika, protiv toga ništa ne možeš! Nutrigenomika dokazuje da to nije baš tako.

Na koji su način prehrana i genetika povezani?

Povezane su preko epigenoma. DNA molekula, molekula koja sadrži sav genetski materijal jedinke obavijena je plaštom koji se naziva epigenom. Mijenjajući ekspresiju gena epigenom mijenja sudbinu stanice, određuje o kakvoj će se stanici raditi, hoće li stanica biti stanica srca, mozga, kože... koje bjelančevine će se proizvoditi u stanici, hoće li stanica tj. organizam biti zdrav ili bolestan.

Epigenom se aktivno mijenja pod utjecajem različitih podražaja iz okoline, a prehrana igra vrlo važnu ulogu u tim promjenama. Dakle za razliku od našeg genoma, na epigenom možemo pozitivno utjecati odabirući za organizam optimalnu prehranu. Sirova prehrana je za pse najbolji mogući izbor.
Osim što je to sirovo meso psećem organizmu najlakše za iskoristiti, BARF ne sadrži baš nikakvu 'kemiju'. A kemijski spojevi koji nastaju termičkom obradom hrane kao i razni aditivi nepovoljno utječu na epigenom i povećavaju mogućnost da će se neka bolest zapisan u genima zaista i razviti.