Obmane proizvođača hrane za životinje

Kako industrija hrane za kućne ljubimce manipulira vlasnicima.

Post time
Time to read 4 minute
Obmane proizvođača hrane za životinje

Uvjeravaju nas da ne znamo nahraniti psa.

Govore nam da je nemoguće pripremiti balansiran obrok kod kuće.
Industrija hrane za kućne ljubimce trudi se već desetljećima uvjeriti vlasnike pasa i mačaka da je kod kuće nemoguće napraviti obrok za svog ljubimca koji bi zadovoljio sve njihove potrebe.

Hranjenje od stola praktički je smrtni grijeh. Najtužnije je da neki vlasnici misle da rade najbolje za svog psa jer pas jede samo industrijsku hranu i nikad nije dobio 'hranu od stola'.

Istina je sasvim drugačija. Izborom različitih namirnica uz jednostavne smjernice koje govore o omjerima i raznolikosti namirnica moguće je kod kuće napraviti odličan, hranjiv i zanimljiv obrok.

Raznolikost prehrane uz osnovne smjernice osigurava balansiranu prehranu. A balansirana prehrana ne znači svakodnevni unos optimalni količina svih hranjivih tvari nego unos potrebnih hranjivih tvari kroz tjedan ili više dana.

Suha, industrijska hrana je bolja od svježe?

Uvjeravaju nas da je suha kuglica napunjena sintetskim vitaminima i mineralima bolja od svježe hrane.

Mislite li da je iste kvalitete svježe pomuzeno kravlje mlijeko i tekućina koju dobijete miješanjem mlijeka u prahu i vode? Ili pak oni 'komadić mesa' iz juhe iz vrećice i komad mesa iz mesnice koju ste skuhali kako bi dobili juhu?

Za svog ljubimca trebali biste izabrati hranu koja zaista izgleda kao hrana, hrana na čijoj deklaracije možete prepoznati sve sastojke. Pisali smo o dodacima prehrane.

Kompletan obrok za ljude!

Uvjerili su nas da postoji kompletan obrok za pse, zašto onda ne postoji kompletan obrok za ljude?
Ne postoji hrana koju bi pas mogao jesti čitav život, isključivo samo tu hranu i da to bude hrana koja će zadovoljiti sve potrebe za hranjivim tvarima.

Pas može dugo jesti jednu vrstu hrane, ali mu to ne će osigurati dugovječnost i zdravlje. Niti će mu osigurati da preživi. Prosječna dob pasa drastično se skratila od kad ih većinom hranimo procesuiranom hranom koja ne zadovoljava njihove potrebe.

Psi su mesožderi i ništa im ne može zamijeniti obrok svježeg mesa, iznutrica, sirovih kostiju i hrskavice.

Hrana po pasminama ne postoji.

Industrija hrane nas pokušava uvjeriti da ako na vreći piše da je to za alergične maltezere, onda je tome tako!
Ne nasjedajte na priču o postojanju hrane po pasminama. Čivava, doga i susjedov Fido, čiji je tata nepoznat, imaju identične prehrambene potrebe, razlika je samo u količini. 

Najbolja hrana za psa alergičara je prirodna sirova prehrana, a ne industrijska hrana krcata kemijskim spojevima koji još dodatno iritiraju organizam.

Pas je svežder?

Već godinama nas uvjeravaju da je pas svežder. Stavimo malo na stranu pse, pričajmo malo o mačkama...

Danas se vode borbe oko činjenice da li je pas mesožder ili svežder, ali za mačke će svi reći da su mesožderi. Iako lako priznajemo da su mačke baš pravi mesožderi, u industrijskoj hrani za mačke uredno nalazimo žitarice i ostale namirnice koje su prvenstveno izvor ugljikohidrata.

Psi su također mesožderi, no mogu preživjeti i na hrani bogatoj ugljikohidratima. No samo preživjeti, a za pretpostaviti je da svaki vlasnik za svog ljubimca želi što kvalitetniji i duži život.

To je moguće samo uz prehranu pravom i svježom hranom.

Postoji li uopće premium hrana za pse?

Poigravaju s nama vlasnicima primamljivim natpisima na vrećama suhe hrane. Uvjeravaju nas kako postoje razlike u premium, superpremium i ultrapremium hranama.

Ne postoji zakonska regulativa koja određuje koje to zahtjeve mora ispunjavati hrana koja ima naziv premium, superpremium ili ultrapremium. Dakle ove riječi ne garantiraju kvalitetu proizvoda. Mogu biti navedene proizvoljno na svakoj vreći hrane za kućne ljubimce. Pisali smo detaljno na temu premium hrana za pse.

Dehidrat sadrži svježe meso i čisti zube!

Uvjeravaju nas da dehidrat sadrži SVJEŽE meso. Često se u lirskim opisima dehidrata može naići na pojam svježe meso. Točnije da dehidrat sadrži toliko i toliko svježeg mesa.
Svako meso je nekad bilo svježe, ali da bi poprimilo oblik dehidrata postaje kremirano meso. Mesno/mesno koštano brašno eng. meat/meat-bone meal

Da dehidrat čisti zube odlična je marketinška priča, ali to je kao da vjerujete da svoje zube možete čistiti grickajući dvopek.

Brojanje kalorija, omg!

Uvjeravaju nas da panično brojimo kalorije, količine kalcija i vitamina, i da je nemoguće postići optimalan obrok izvan laboratorija

Za svaku namirnicu postoje lakodostupni podaci o prosječnim hranjivim vrijednostima, ali govorimo o prosječnim hranjivim vrijednostima! Jaje iste kokoši varirat će u hranjivoj vrijednosti ovisno o tome što kokoš i sama jede.

Razlike nisu velike, ali postoje te je zato obrok ne moguće sastavljati sa 100% sigurnošću u svaki nutrijent. Također je i svaki organizam različit i različito iskorištava hranjive tvari, stoga je potpuno nepotrebno biti tako opterećen do u detalje razlagati pseći dnevni obrok hrane.

Bitno je shvatiti da za pravilnu prehranu treba pratiti osnovne smjernice o kombiniranju i raznolikosti namirnica i da to uopće nije tako kompliciran zadatak!

Savršen obrok ne postoji.

Postoji obrok blizu savršenog, a to je zasigurno obrok svježeg mesa, iznutrica, hrskavice, kosti. 
To sigurno nije smeđa, suha kuglica u vreći koja niti ne nalikuje na hranu za mesoždera.