• Naslovnica
  • Blog
  • pH želuca u službi zaštite probavnog sustava kod pasa

pH želuca u službi zaštite probavnog sustava kod pasa

Psi koji jedu sirovu hranu imaju niži pH želuca nego psi koji jedu dehidriranu hranu. Zašto je to bitno?

Post time
Time to read 2 minute
pH želuca u službi zaštite probavnog sustava kod pasa

pH želuca je prva crta obrane probavnog sustava od pasa. Psi koji jedu sirovu hranu imaju niži pH želuca nego psi koji jedu dehidriranu hranu. Zašto je to bitno? Nizak pH (jako kiseo) želučane kiseline štiti organizam od patogenih bakterija npr. Salmonella spp.,  Escherichia coli, Clostridium spp., Campylobacter spp. Bakterije  u takvom mediju ne mogu preživjeti. Možemo reći da je želučana kiselina prva crta obrane probavnog sustava. 

Hrana za pse kontroliranog podrijetla To svakako ne znači da pse možemo hraniti hranom koja je nekontroliranog podrijetla. (Odpadci iz klaonica, sirova hrana nelegalnih proizvođača, lešine i sl.) Kako bi i vlasnici pasa i sami psi koji jedu sirovu hranu bili sigurni, važno je da je hrana koju psi konzumiraju kontroliranog podrijetla. Proizvedena u legalnim objektima za proizvodnju hrane za kućne ljubimce koji su pod stalnim nadzorom veterinarske inspekcije ili pak spremljena kod kuće od sastojaka prihvatljivih za ljudsku upotrebu. Higijena ruku, alata, prostora i posuđa kakva se primjenjuje pri baratnju mesom za ljudsku prehranu također se treba primjenjivati i kada se barata 

sirovom hranom za psa. Važno da sadržaj koji izlazi iz želuca u tanko crijevo bude kiseo kako bi potaknuo lučenje enzima gušterače odgovornih za razgradnju masti i bjelančevina. Slabo kiseo sadržaj slabo potiče izlučivanje enzima. Kao posljedica se javlja kroničan proljev. Liječenje ovakvog proljeva najčešće se svodi  na korištenje komercijalnih hrana koje sadrže veliki udio sirovih vlakana i proljev prikrivaju, a ne liječe ga. Pa tako kad psa hranite takvom hranom količina stolice je volumenom velika, a konzistencijom mekana. Stolica zdravog psa treba biti mala i kompaktna. 

Jako kiseo pH u želucu osigurava dobru probavu sirovih kostiju. Samo u jako kiselom mediju dolazi do otpuštanja minerala iz strukture kosti, a kad minerali budu otpušteni iz kosti kost postaje mekana i elastična. Takva kost onda se lako probavlja, ne može oštetiti probavni sustav. Ovo vrijedi samo za sirove, ali ne i za kuhane ili pečene kosti. Viši pH želuca (slabo kiseo) kao posljedica prehrane koja obiluje škrobom nepovoljno utječe na probavu i imunološki sustav organizma. Dehidrirana hrana bogata je škrobom, čak i hrana koja je bez žitarica -'grani free' sadrži barem 30% škroba (podrijetlom načešće iz krumpira, grašaka i sl.) jer su takvi sastojci jeftin, a škrob je potreban za dobivanje forme (kuglica/granula) dehidrata. Psi koji jedu dehidriranu hranu imaju nešto viši (slabije kiseo) pH želučane kiseline. U fazi 

prilagodbe na sirovu hranu najbitnije je da pH želučane kiseline padne na povoljnu razinu kako bi se sirovo meso, hrskavica i kost mogli dobro probaviti i kako bi pas maksimalno mogao iskoristiti hranjive tvari iz sirove hrane.