Piletina i riža u prehrani pasa?

Piletina i riža u prehrani pasa i što zaista trebamo znati. Jedan od vrlo ukorijenjenih mitova o tome što bi pas trebao jesti kad ima problema s probavom je ‘allmighty’ piletina i riža.

Post time
Time to read 2 minute
Piletina i riža u prehrani pasa?

Piletina i riža u prehrani pasa i što zaista trebamo znati. Jedan od vrlo ukorijenjenih mitova o tome što bi pas trebao jesti kad ima problema s probavom je 'allmighty' piletina i riža. Ovu kombinaciju naveliko preporučaju veterinari, a i većina vlasnika pasa. Uvriježeno je mišljenje kako je ovo najbolja kombinacija koju možete ponuditi svom psu kad su u pitanju simptomi kao što su: 

  • povraćanje,
  • proljev,
  • alergije na hranu.

Kombinaciju piletine i riže često preporučaju veterinar kao pokušaj elimnacijeske dijete. Pogotovo kad su psi izbirljivi, kao hranu u postoperativnom tretmanu i sl. Iako mnogi veterinari i vlasnici mogu potvrditi da su s ovom kombinacijom imali puno uspjeha u ukanjanju problema kao što su proljev i povraćanje kod pasa objasniti ćemo zašto se trebamo odreći starog provjerenog recepta.
Zašto riža nije najbolji izbor?
Riža je žitarica i probavni sustav psa zapravo je vrlo opterećen probavom riže, a ono što njezinom probavom dobije su ugljikohidrati koji su mu potpuno nepotrebni, a često i štetni (u probavnom sustavu psa ugljikohidrati će samo još dodatno potaknuti upalne procese). Bijela riža sadrži vrlo malo sirovih vlakana, a previše škroba i ona svakako ne bi trebala biti namirnica svakodnevno prisutna u prehrani psa, a pogotovo ne u prehrani pasa koji pate od probavnih problema.
Zašto piletina nije najbolji izbor?
Piletina je uz govedinu protein koji se najčešće koristi u proizvodnji hrane za pse i kao takva je najčešći uzrok alergija na hranu.  Standardni, intenzivni uzgoj pilića podrazumijeva obavezno korištenje antibiotika, vakcina, a vrlo često i hormona rasta. Sve te tvari zaostaju u mesu i definitivno ne želite svog bolesnog psa hraniti takvim mesom. Ako govorimo o kuhanoj hrani, koja ja bolja opcija?
Kombinacija blago kuhane puretine i bundeve.
 Puretina se smatra hipoalergenim meso za pse, uz to je i manje masna nego piletina. Kuhana bundeva odličan je izvor sirovih vlakana, sadrži skoro šest puta više sirovih vlakana nego bijela riža. Posebno je bogata topivim vlaknima, koja otapanjem u vodi stvaraju viskozni gel koji oblaže i smiruje nadražena crijeva. Topiva vlakna usporavaju pražnjenje želuca i peristaltiku crijeva (smanjuje se učestalost proljeva). Bundeva je odličan izvor kalija. Dugotrajan proljev može izazvati gubitak elektrolita, posebno je opasno ako dođe do gubitka kalija. Hipokalijemija se manifestira grčevima, umorom, slabosti i nepravilnostima u radu srca. Za pse koji su dijabetičari i pse koji imaju problema s radom gušterače bundeva je daleko bolji izbor od riže. Prelazak na Barf prehranu. Pročitajte više na tu temu.