Piroplazmoza, kratki vodič kroz piroplazmozu

Piroplazmoza i detaljan opis ove bolesti možete naći na brojnim mjestima na internetu, ovo je ono što ja smatram da vlasnike zbunjuje i što bi vlasnici trebali znati.

Post time
Time to read 3 minute
Piroplazmoza, kratki vodič kroz piroplazmozu

Piroplazmoza i detaljan opis ove bolesti možete naći na brojnim mjestima na internetu, ovo je ono što ja smatram da vlasnike zbunjuje i što bi vlasnici trebali znati.

Za početak, kako izvaditi krpelja?

Što NE raditi ako vaš pas ima krpelja:

  • zvati veterinara u 3 sata nakon ponoći da imate hitan slučaj opakog krpelja na vašem psu
  • napijati krpelja alkoholom (makar se radi o najboljoj bakinoj šljivovici koja liječi sve od zanoktice do glaukoma)
  • gušiti ga u masti (masnog krpelja još je teže iščupati iz kože)
  • natapati ga acetonom i sl.


Ovakvi postupci samo uzrokuju više štete nego koristi -mučite krpelja i on od toga najčešće 'povraća' na mjestu gdje se uhvatio


Što napraviti ako vaš pas ima krpelja? BRZINA JE VAŽNA!

Imate 24 do 48h vremena. Toliko krpelju treba da ako je zaražen prenese uzročnika na vašeg psa

*(Sredstva za borbu protiv krpelja -postoje repelentna sredstva -koja tjeraju krpelje -iš..iš.. i krpelji se takvom psu ne približavaju. I sredstva koji su tihi prekriveni ubojice -dopuste krpelju da se uhvati na psa, ali ga ubiju prije nego krpelj uspije prenjeti uzročnika bolesti. Ponekad vlasnici budu jako nezadovoljni što su kupili skupu zaštitu protiv krpelja i onda ipak na psu nalaze krpelje, to je slučaj kod 'tihih prikrivenih ubojica' možda ne ispunjava vaša očekivanja o bezkrpeljnom psu, ali generalno uspješno ubijaju krpelje)
**ni jedno sredstvo nije 100% učinkovito u borbi protiv krpelja

  • iščupati krpelja iz kože prstima, noktim, pincetom …zubima ;)
  • možete ga rotirati u smjeru kazaljke na satu i obrnuto (krpelji ne znaju gledati na sat!), a možete ga i samo iščupati (priča o tome da se krpelji uvrću u kožu poput vadičepa… ne stoji… krpelji se u kožu ubadaju/ugrizaju)
  • ako u koži ostane zaboden dio tijela krpelja -glava, noga, ne morate dizati paniku i pripremati psa za operacijski zahvat! Takav dio može izazvati blagu lokanu reakciju, crvenilo ili prištić nakon čega će ga tijelo samo izbaciti


Da, da znam postoje psi koji od uboda krpelja imaju gadne kvrge po tijelu, ali to je tako, kao i s ljudima, neki na ubod komarca reagiraju lokalnom reakcijom od par milimetara, a neki reakcijom od par centimetara. Taj, u koži zaostao, dio tijela krpelja ne može prenijeti uzročnika bolesti
Inkubacija bolesti

Inkubacija bolesiti je od nekoliko dana pa do 3 tjedna meaning: ako sam danas na psu našao krasnog, debelog, pošteno najedenog krpelja moguće je da će moj pas idućih  dvadeset dana biti super, a onda će se pojaviti simptomi bolesti: 

  • potištenost,
  • letargija,
  • povišenja tjelesna temperatura (pas po stanu traži pločice na koje bi legao i ohladio se) ,
  • gubitak apetita,
  • mokraća tamne boje


Liječenje bolesti Generalno veterinari vole ovu bolest, koliko god to zvučalo izopačeno…. Dakle djelujete kao Bog, pas je danas sav nikakav, daš jednu injekciju i pas je do drugog dana gotovo potpuno onaj stari. Samo što ta injekcija nije baš sasvim bezazlena, što znači da nije dobro da je vaš pas primi ako nema dokazanu piroplazmozu!

Kako dokazati piroplazmozu?! Veterinar mora uzeti malo krvi vašem psu, napraviti krvni razmaz i pogledati ima li u eritrocitima vašeg psa malih bubrežastih tvorbi -babezija(sve skupa traje 1h). Ovo je jedini ispravan način dokazivanja ove bolesti i svaki veterinar bi trebao odraditi ovaj postupak prije nego 'spiči vašem psu čudotvornu injekciju'.

Koje Von BARF proizvode preporučamo psima kojima je dijagnosticirana piroplazmoza i koji posljedično pate od anemije:

Konjetina i divljač vrste su mesa bogate željezom.

Bogat je izvor klorofila -zelenog biljnog pigmenta koji dokazano pomaže u bržem oporavku od anemije. Tome je tako jer su molekula hemoglobina i klorofila vrlo slične strukture, a i uloga im je slična i jedan i drugi pigment sudjeluju u metabolizmu kisika i ugljikovog dioksida.