• Naslovnica
  • Blog
  • Post i pozitivan utjecaj posta na zdravlje vašeg psa

Post i pozitivan utjecaj posta na zdravlje vašeg psa

Iako vam možda zvuči okrutno svom psu uskratiti hranu jedan cijeli dan, zapravo radite veliku uslugu probavnom i imunološkom sustavu psa.

Post time
Time to read 2 minute
Post i pozitivan utjecaj posta na zdravlje vašeg psa

Iako vam možda zvuči okrutno svom psu uskratiti hranu jedan cijeli dan, zapravo radite veliku uslugu probavnom i imunološkom sustavu psa. Povremeni dan posta svakih nekoliko tjedana učiniti će organizam vašeg psa zdravijim i dugoviječnijim. Važno je da odmah na početku razjasnimo da postoji velika razlika između posta i izgadnjivanja. Post podrazumijeva da u dane kada pas jede ima optimalnu prehranu, te se u dane posta organizam obnavlja iz resursa dobivenih iz hrane. Kako se u probavnom sustavu psa nalazi oko 80% imunološkog sustava organizma, probavni sustav nema samo ulogu u probavi hrane nego i u obrani organizma od bakterija, virusa, parazita i toksina. 

Post omogućava da probavni i imunološki sustav ostanu u 'top formi'. Tijekom posta odvijaju se bitne imunološke reakcije: 

  • Pojačava se aktivnost makrofaga.

Makrofagi su jedan od vrsta stanica imunološkog sustava. Važni su u čišćenju organizma od štetnih tvari. Ali i čišćenju organizma od vlastitih propalih, starih, oštečenih i patološki promijenjenih stanica, u suradnji s drugim  stanicama imunološkog sustava. Takve uništene stanice putem krvotoka dolaze u probavni sustav i bivaju izbačene iz organizma. Liječenje autoimunih bolesti kao i liječenje nekih tipova raka uključuje poticanje aktivnosti makrofaga. 

  • Pojačava se aktivnost neutrofila.

Neutrofili su također odgovorni za uništavanje bakterija i drugih mikroorganizama. Prvi dolaze na mjesto prodora mikroorganizama u organizam, pa ih se naziva i prvom crtom obrane. Oštećeni neutrofili otpuštaju tvari koje na 'bojno polje' prizivaju i druge stanice imunološkog sustava. 

  • Pojačava se aktivnost NK (natural killer) stanica.

Ove stanice uništavaju stanice organizma koje prepoznaju kao abnormalne stanice organizma u kojima se razmnožava virus, kao i tumorske stanice. Istraživanjima na miševima utvrđeno je da jednodnevni post uzrokuje blagi stres stanicama koje onda u situacijama ozbiljnijeg stresa puno bolje funkcioniraju. Za usporedbu, mišićne stanice su prilikom podizanju utega izložene stresu, ali postaju sve otpornije na stres. Post se preporuča zdravim odraslim psima, štenad zbog rasta i razvoja treba veće količine energije i hranjivih tvari i u tom razdoblju post nije poželjan. Za pse s kroničnim bolestima potrebno je potražiti savjet i mišljenje veterinara prije primjene posta. Izdvojeni članci vezani na temu prehrane: