Premium hrana za pse

Koja je razlika između premium, super premium i ultra premium hrane za pse?

Post time
Time to read 2 minute
Premium hrana za pse

Koja je razlika između premium, super premium i ultra premium hrane za pse? Premium hrana za pse je termin koji se često koristi kod opisa kvalitetnije hrane za pse, međutim što to zaista znači. Ako vam odmah na početku kažemo da ne postoji zakonska regulativa koja kaže što se može deklarirati premium hranom za pse ili super premium hranom za pse,  je li vam uopće bitno što stoji iza tih riječi? 

Premium hrana za pse je marketinška kategorizacija proizvoda. Bilo koji proizvođač hrane za kućne ljubimce svoju hranu može nazvati ovim imenima. Takvi nazivi ne garantiraju kvalitetu proizvoda i ne trebaju udovoljavati baš nikakvim posebnim uvjetima. Radi se o marketinškoj kategorizaciji. Ako za usporedbu uzmemo gorivo, gorivo koje ima naziv 'premium' mora imati veću oktansku vrijednosti od običnog goriva. Ovo nije slučaj i kod hrane za kućne ljubimce. Uobičajeno je da proizvođači tvrde da je super premium hrana bolja od premium hrane za pse. Uglavnom jer sadrži manje žitarica, više svježeg mesa, manje štetnih aditiva, hranjivija je itd. Sve su to tvrdnje kojima morate vjerovati jer su to tvrdnje iza kojih ne stoji nikakva regulativa. 

Vjerujete li proizvođačima hrane za pse? Dakle morate vjerovati proizvođačima na riječ da u svojoj super premium hrani za pse koriste kvalitetnije sastojke nego u svojoj premium ili pak bezimenoj hrani. Pritom vas upozoravamo da se u toj istoj industriji pod prirodno ubraja i sastojak koji se naziva mesno brašno. Za pretpostaviti je da u vašim glavama pod prirodno smatrate komad svježeg mesa, a ne sastojak poput praha, nastao izuzetno dugotrajnim kuhanjem i dehidriranjem mesa, gdje su zbog takvog dugotrajnog izlaganja visokim temperaturama u mesu uništeni baš svi hranjivi sastojci. A kada ovakvim postupcima izlažete namirnice poput krumpira i žitarica, kojima u hrani za pse nikako nije mjesto, a zastupljeni su u visokom postotku i u super premium hranama za pse, stvaraju se akrilamidi, toksične potencijalno mutagene i karcinogene molekule. Jedino kako možete dobiti uvid u kvalitetu proizvoda je čitanje deklaracije, iščitavanjem sastojaka i analitičkih vrijednosti hrane. Pritom i o jednom i o drugom trebate znati ponešto. O tome kako čitati deklaracije pisati ćemo u jednom od naših sljedećih blogova. 

Petra Galetić, dr.vet.med