Pretilost pasa, uzroci i posljedice.

Baš kao i u ljudskoj populaciji pretilost je sve češća i kod pasa. Uzroci i posljedice su također vrlo slični.

Post time
Time to read 2 minute
Pretilost pasa, uzroci i posljedice.

Činjenica je da je ljudski, a jednako tako i pseći organizam puno bolje prilagođen za opstanak u uvjetima kada je količina hrane ograničena, nego kada hrane ima u izobilju. Za pretilost pasa obje vrste najviše su odgovorni ugljikohidrati. Dakle ne masnoće nego ugljikohidrati! 

Poznat vam je onaj pogled "nisam jeo barem 3 dana"? Znamo da je jako teško odoljeti pogledima naših ljubimaca koji većinom govore “nisam jeo barem 3 dana”. Svatko se s tim pritiskom nosi na svoj način. Ono što svakako možemo pripaziti je količina i vrsta osnovne hrane koju psu stavljamo u zdjelicu. BARF, sirova prehrana bazirana na svježem mesu, iznutricama, koštanoj pasti i hrskavici idealna je za pse. Organizam naših ljubimaca, kao i naš organizam, izuzetno se teško nosi sa stalnim i pretjeranim unosom lako probavljivih ugljikohidrata. Tu je na prvom mjestu pretjerani unos škroba. U našim BARF obrocima takvih sastojaka nema. Jer znamo da je pas mesožder i da od ugljikohidrata ima više štete nego koristi. Tijekom tisuća godina evolucije, u prehrani kanida rijetko su bili prisutni jednostavni šećeri i škrob. Njihova zastupljenost u prehrani koja je bazirana na mesu, jajima, ribi, kukcima, bobicama i raznim biljkama nije prelazila 4%. 

Današnja komercijalna hrana za pse sadrži najčešće oko 40% ugljikohidrata. Ovaj postotak je na deklaraciji sakriven, točnije na navodi se, navode se sve ostale analitičke vrijednosti hrane: 

  • bjelančevine,
  • masti,
  • sirova vlakna,
  • vlaga,
  • pepeo.

Kako bi došli do postotka ugljikohidrata potrebno je sve ostale analitičke vrijednosti zbrojiti i oduzeti od 100 i dobiti ćete postotak ugljikohidrata. Psima kao mesožderima u prehrani uopće nisu potrebni ugljikohidrati, jetra psa može proizvesti svu potrebnu glukozu za rad organizma iz bjelančevina i masti. Dakle, hraniti pse namirnicama koje su bogate ugljikohidratima je nepotrebno, a najčešće i štetno. Pretpostavljamo da vam je jasno da su ugljikohidrati daleko jeftinije namirnice od mesa, pa tako cijela jedna industrija pokušava pse pretvoriti u sveždere, a oni to nisu. U borbi protiv pretilosti pasa bitno je kontrolirati kvalitetu hrane, količinu hrane i svakako optimizirati kretanje. Ono što je super, za razliku od nas ljudi koji često više od svega volimo čips, tjesteninu ili kruh, psi vole meso. Svježe, sirovo slasno meso. Tako da je rješenje za pseću pretilost jednostavno - priuštite im dovoljno fizičke aktivnosti koju obožavaju i sirovog mesa koje obožavaju!