• Naslovnica
  • Blog
  • Pseća dlaka i koliko je prehrana bitna za zdravu dlaku pasa?

Pseća dlaka i koliko je prehrana bitna za zdravu dlaku pasa?

U današnje vrijeme psi su sve više članovi obitelji u punom smislu riječi, psi žive s nama.

Post time
Time to read 2 minute
Pseća dlaka i koliko je prehrana bitna za zdravu dlaku pasa?

Pseća dlaka i koliko je prehrana bitna za zdravu dlaku pasa? U današnje vrijeme psi su sve više članovi obitelji u punom smislu riječi, psi žive s nama. Često ih se može pronaći u našem krilu, a nerijetko i spavaju s nama. Zato nije bez razloga da vlasnici pasa posvećuju puno pažnje kvaliteti dlake svojih ljubimaca. Psi koji imaju zdravo i sjajno krzno posebno su ugodni za maženje. Još je bitnije da je sjajno, bujno krzno i zdrava koža dobar pokazatelj zdravlja cijelog organizma. Koža je najveći organ jedinke i zbog stalne obnove stanica koristi jako velike količine hranjivih tvari. Stalna obnova je potrebna kako bi se zadržala glavna, zaštitna uloga kože. 

Optimalna prehrana presudan je faktor za zdravu kožu i krzno. Nesporna je činjenica da psi hranjeni BARF-om imaju predivnu sjajnu, bujnu dlaku. To je nešto što vlasnici najčešće drugo primijete. Da, dobro ste pročitali – drugo…jer prvo što primijete i s čime se najčešće šokiraju je mala količina i učestalost stolice, ali o tome ćemo pisati u odvojenom tekstu. Nekoliko tjedana nakon što psa počnu hraniti onako kako njegov mesožderski organizam to treba, sirovim prirodnim obrocima mesa, dlaka se vidno promijeni nabolje. 

Zašto je upravo sirova hrana tako pogodna za prekrasnu, mekanu dlaku? Nekoliko je razloga, kao prvo – jer je sirova hrana izvor optimalnih količina visokokvalitetnih bjelančevina, odnosno sirovih bjelančevina životinjskog porijekla. Pseća daka uglavnom je sastavljen od bjelančevina. Kada vam kažemo da se oko 35 % dnevnog unosa bjelančevina iskoristi upravo za izgradnju i obnovu kože te krzna, shvatit ćete koliku ulogu kvaliteta bjelančevina ima u kvaliteti dlake. Psima su daleko najkvalitetnije i najiskoristivije bjelančevine koje dobiju u Von BARF obrocima. Drugi razlog poboljšanja kvalitete dlake su esencijalne masne kiseline koje su sačuvane (bez konzervansa) u svom prirodnom obliku u namirnicama koje čine Von BARF obrok. Veliku razliku u našoj hrani čini i cink, mineral kojim su izuzetno bogate sirove kosti. U sirovim kostima cink se nalazi u obliku koji organizam lako resorbira. Sintetski cink, pogotovo ako je dodan u hranu koja je bogata žitaricama, teško se resorbira jer je često vezan uz bjelančevine koje organizam ne može probaviti. I za kraj, mišićno meso, burag i jetra, koji su sastavni dijelovi Von BARF-a prehrane pasa, sadrže optimalnu količinu vitamina A, B i E. Vitamini A i E snažni su antioksidansi koji štite stanice od negativnog utjecaja slobodnih radikala, odnosno štite stanice od raspadanja. Vitamini B-kompleksa imaju važnu ulogu u metabolizmu masti, bjelančevina i ugljikohidrata. To sve zajedno je razlog zašto psi hranjeni 

BARF-om imaju sasvim drugačiju dlaku. I zato je maženje s BARF-erima posebno divno iskustvo! 

Petra Galetić, dr.vet.med