Riblje ulje kao dodatak prehrani za pse.

Riblje ulje ima važnu ulogu u prehrani pasa, i to već sigurno svi znamo. No znamo li razlikovat u kojim se sve oblicima nalazi?

Post time
Time to read 2 minute
Riblje ulje kao dodatak prehrani za pse.

Riblje ulje je vrlo nestabilno i sklono oksidaciji - kvarenju jer je bogato nezasićenim masnim kiselinama. Upravo su te masne kiseline ono zbog čega se preporučuje upotreba ribljeg ulja. Osim što je riblje ulje vrlo nestabilno i treba ga štititi konzervansima, bilo sintetskim bilo prirodnim, njegov proces proizvodnje također može imati veći ili manji utjecaj na kvalitetu ulja i njegovu stvarnu dobrobit za organizam. Visoka temperatura, svjetlost i zrak - kisik, isto su tako veliki neprijatelji ribljeg ulja. Ukratko rečeno, kvalitetno riblje ulje nije jednostavno proizvesti niti ga je jednostavno i jeftino kupiti. Potrebno je dosta istraživanja kako bismo se uvjerili da je riblje ulje zaista kvalitetno. 

Zašto je srdela bolji izvor ribljeg ulja od bilo kojega ribljeg ulja u bočici ili kapsuli? Zato što je riječ o kvalitetnoj sitnoj plavoj ribi bogatoj omega-3 kiselinama. Uvijek je bolje birati sitnu plavu ribu jer je kod takvih riba zabilježeno manje nakupljanje teških metala i toksina. Riblje ulje najčešće se dobiva iz lososa. Međutim kod krupnih riba je nakupljanje teških metala u organizmu problem i nije preporučljivo učestalo hranjenje takvim vrstama ribe. Plava riba kao što je srdela dostupna je i relativno jeftina, a u sebi sadrži 

riblje ulje u najprirodnijem obliku, kvalitetnije od bilo kojega ribljeg ulja u bočici ili kapsuli. 

Koje su to dobrobiti omega-3 masnih kiselina? Masti su iznimno bitne u prehrani pasa, često su zanemarene, a posebno je često zanemarena njihova kvaliteta. Masti su izvor energije, ali to nije njihova jedina uloga. Masti imaju ulogu 

  • u izgradnji staničnih membrana,
  • pomažu resorpciju vitamina topivih u mastima,
  • kontroliraju hormone,
  • kemijski su glasnici
  • imaju veliku ulogu u regulaciji upalne reakcije.

Kada govorimo o omega-3 masnim kiselinama, njihova je najvažnija uloga regulacija upalne reakcije. Omega-6 masne kiseline potiču upalnu reakciju, što je vrlo bitno kako bi se pokrenula imunološka reakcija organizma. Omega-3 masne kiseline djeluju suprotno od omega-6 masnih kiselina, dakle umanjuju upalnu reakciju, što je vrlo važno za kontrolu kroničnih bolesti i alergijskih reakcija. Optimalan omjer omega-6 i omega-3 masnih kiselina pospješuje primjeren imunološki odgovor organizma. Jednostavno rečeno, ako vaš pas muku muči s alergijama svakako je bitno da dobiva dovoljne količine omega-3 masnih kiselina, koje stišavaju upalnu reakciju. To vrijedi i za pse koji pate od kroničnih upalnih procesa i posljedične kronične boli, npr. reumatoidnog artritisa. Izvori omega-3 masnih kiselina biljnog podrijetla su:

  • sjemenke lana i konoplje,
  • chia sjemenke,
  • orasi,
  • soja

sadrže ALA (alfa-linolensku) omega-3 masnu kiselinu. Međutim zbog nedostatka enzima za njezinu konverziju u EPA (eikozapentaensku), a zatim u DHA (dokozaheksaensku), kanidi je mogu iskoristiti vrlo slabo, ne više od 20%. Sa starošću aktivnost tog enzima još se više smanjuje pa je iskoristivost te vrste omega 3-masnih kiselina neznatna. Da zaključimo... Plava riba je daleko najbolji izvor i izbor rubljeg ulja za vašeg ljubimca, a naš proizvod Von Barf Adriatic sadrži upravo jadransku srdelu.