Što je sindrom propusnih crijeva?

Zdravlje psa započinje u crijevima. Kakve veze imaju crijeva s bolestima poput alergija i artitisa?

Post time
Time to read 2 minute
Što je sindrom propusnih crijeva?

Danas je za mnoge kronične tegobe kod pasa upravo sindrom propusnih crijeva glavni i temeljni razlog. 

Kakve veze imaju crijeva s bolestima poput alergija i artitisa?


Najčešće kada se priča o problemima s crijevima pomislimo na klasične simptome kao što su proljev i povraćanje. No kako ovaj sindrom na mnogo razina utječe na zdravlje organizma tako su i bolesti koje se javljaju kao posljedica vrlo različite i sa širokim spektrom simptoma. Od upale uha pa sve do alergija, artritisa, promjena u ponašanju i dr.

U mukoznom sloju, kojim je prekrivena unutrašnjost probavnih organa, žive mikroorganizmi koji zbog svoje brojnosti i uloge predstavljaju najveći imunološki organ organizma. Mikroorganizmi koji žive na površini kože, u urogenitalnom i probavnom sustavu čine mikrobiom organizma, a najveći dio tog mikrobioma (70%) živi upravo u probavnom sustavu.

Uvriježeno je mišljenje kako mikroorganizmi u probavnom sustavu utječu samo na probavu. No to na žalost ili na sreću nije tako. Na sreću, jer ispravnom, biološki usklađenom prehranom za pse (BARF), možemo uvelike utjecati na cjelokupno zdravlje svojih pasa.

Koja je sve uloga koju imaju mikroorganizmi u probavnom sustavu:

  • regulacija probave
  • proizvodnja i metaboliziranje vitamina te drugih mikronutrijenata
  • zaštita organizma od infekcija 

Uloga probavnog sustava je vrlo zahtjevna, ali da pojednostavimo. 
Probavni sustav treba iz hrane u organizma propustiti sve važne nutijente i spriječiti svim štetnim tvarima (toksini, alergeni, patogeni mikroorganizmi) da uđu u organizam.

U crijevima žive mikroorganizmi koji doprinose zdravlju i otpornosti probavnog sustava, posljedično i cijelog organizma. Vanjski utjecaji mogu uništiti tu dobru mikrofloru crijeva te stvoriti uvjete za razvoj nepovoljne mikroflore. Nepovoljna mikroflora, osim što zauzima mjesto dobroj mikroflori, aktivno utječe na zdravlje crijevnih stanica te izravno oštećuje i blokira zaštitnu ulogu crijevnih stanica.

Vanjski utjecaji koji negativno utječu na dobru mikrofloru crijeva:

  • neadekvatna prehrana hranom koja obiluje ugljikohidratima
  • antibiotska terapija
  • kortikosteridna terapija
  • stres
  • terapija nesteroidnim protuupalnim lijekovima (lijekovi koji ublažavaju bolove)

 

Začarani krug i kako ga prekinuti?

 

Često se događa da psi zbog neadekvatne prehrane imaju simptome kao što su proljev i povraćanje, te razne kožne promjene koje veterinari liječe antibioticima i kortikostreoidima uz preporuku prehrane 'posebnom' industrijskom hranom za gastrointestinalne probleme. Uzrok svih ovih simptoma najčešće je upravo pojačana propusnost crijeva. A navedeno 'sveto trojstvo' antibiotik, kortikosteroid i 'posebna' industrijska hrana za gastrointestinalne probleme ne rješava problem narušenog zdravlja crijeva nego ga pogoršava!


Pravilna prehrana koja se bazira na sirovom mesu, iznutricama, kostima i hrskavici te maloj količini povrća i voća, prilagođena probavnom sustavu mesoždera jedini je način na koji se sindrom propusnih crijeva može izliječiti.