Voda je najvažnija tvar u prehrani psa.

Jeste li se ikada pitali koliko je bitno da hrana koju jede vaš pas sadrži vodu?

Post time
Time to read 1 minute
Voda je najvažnija tvar u prehrani psa.

Voda je najvažnija tvar u prehrani psa i svakako trebamo osigurati da naši psi imaju dovoljno vode tijekom dana. Jeste li se ikada pitali koliko je bitno da hrana koju jede vaš pas sadrži vodu? Psi imaju slabije izražen osjećaj žeđi nego ljudi pa je jako bitno da u hrani dobivaju većinu dnevne potrebe za vodom. Nemojmo zaboraviti, upravo je voda najbitniji nutrijent za normalan rad organizma!
Jedna od prvih stvari koje primjećuju vlasnici pasa kada počnu hraniti pse BARF-om je da psi počinju piti manje vode. To je sasvim normalna pojava jer psi više ne unose dehidriranu industrijsku hranu koja potiče osjećaj žeđi. Psi hranjeni BARF-om unose prirodnu sirovu hranu koja ne zahtjeva dodatan unos vode u organizam.

Voda je važan mediji u kojem se odvijaju metaboličke reakcije.

Psi hranjeni BARF-om dobivaju dovoljne količine vode kroz prehranu. To je izuzetno bitno jer voda čini više od polovice organizma psa. Krv je kao tekuće tkivo najvećim dijelom voda - oko 83%. Krv sa sobom nosi nutijente, hormone i druge komponente do stanica, te odnosi štetne tvari do organa koji ih obrađuju. Dobra hidriranost bitna je za: 

  • regulaciju tjelesne temperature
  • pravilan rad probavnog sustava
  • za probavu hranjivih tvari
  • za resorpciju hranjivih tvari


Optimalna hidriranost također je važna za zdravlje zglobova, njihovo dobro podmazivanje te pravilan rad organa posebno bubrega preko kojeg organizam uklanja mnogobrojne otpadne i štetne tvari nastale u organizmu.

Problemi s bubrezima kod pasa
Psi koji imaju problema s bubrezima i mokraćnim kamencima trebaju jesti svježe namirnice koje sadrže vodu. Dehidrirana hrana potiče dehidraciju organizma. Iako je uobičajeno da je psima voda stalno dostupna, osjećaj žeđi kod pasa često nije adekvatan stupnju dehidracije (radi se o minimalnom stupnju dehidracije, ali za pse sa patologijom mokraćnog sustava to uvelike pogoršava situaciju). Poticati žeđ kod pasa dodavanjem soli u hranu (česti 'trik' industrijskih hrana), kontraindicirano je kod bolesti srca, nekih nefropatija, sklonosti edemima. Dakle voda mora biti sadržana u hrani kako bi uz povremeno pijenje vode organizam bio optimalno hidriran.