Vrijeme da promijenite prehranu svog psa

Prehrana pasa je uvijek aktualna tema. Sigurno već znate koliko je kvalitetna hrana važna za zdravlje i ponašanje pasa, i sigurni smo da brinete o tome. No kako prepoznati kada je pravo vrijeme za promjenu prehrane?

Post time
Time to read 4 minute
Vrijeme da promijenite prehranu svog psa

Prehrana pasa je uvijek aktualna tema. Sigurno već znate koliko je kvalitetna hrana važna za zdravlje i ponašanje pasa, i sigurni smo da brinete o tome. No kako prepoznati kada je pravo vrijeme za promjenu prehrane?

Kojih je to 10 znakova koji nam govore da je vrijeme da promijenite prehranu svog psa?

1. Učestala i obilna stolica

Stolica psa, trebala bi biti volumenom mala i kompaktna. Jer takva stolica odraz je kvalitetne prehrane - dakle pas je iskoristio iz hrane gotovo sve i stolicom izlazi iz organizma samo mala količina neprobavljenih tvari. Upravo je takva stolica pasa koji jedu sirovu hranu. Često nas nakon prelaska na BARF zovu zabrinuti vlasnici, pitaju da li se pas „začepio“ jer obavlja veliku nuždu samo jednom dnevno, i to malo. Kada psa hranite nekvalitetnom hranom, stolica je mekana, obilna i učestala. Dakle, više od dvije stolice dnevno znak je da pas probavlja jako malo unesene hrane. Možda čak imate i osjećaj da je stolicom izašlo iz organizma više nego što je pas pojeo.

2. Pijenje velikih količina vode

Kada psi jedu dehidriranu hranu stalno su žedni i piju velike količine vode. Osim što je pas kontinuirano dehidriran što za organizam nije nikako dobro, dehidrirana hrana, zalivena velikim količinama vode u želucu bubri i višestruko povećava svoj volumen te iritira želučanu stijenku i sluznicu. Tako nabubren želudac skloniji je torziji i posebno je bitno da su toga svjesni vlasnici velikih pasmina pasa. Psi koji jedu BARF piju primjetno manje vode. Pročitajte što smo pisali na temu gastritisa kod pasa

3.Neugodan miris dlake

Na površini kože živi mikroflora koja ima zaštitnu ulogu. No ako psa hranite hranom bogatom ugljikohidratima (a to je baš svaka vrsta dehidrata) na površini kože bujaju gljivice koje onda stvaraju taj neugodan miris. 'Pseći miris' nije nešto što bi trebali prihvatiti kao normalo! Psi hranjeni sirovom hranom imaju prekrasnu bujnu, sjajnu dlaku i pravo ih je zadovoljstvo maziti jer vam na rukama ne zaostaje neugodan miris.

4. Zubni kamenac

Hrana bogata ugljikohidratima stvara u usnoj šupljini povoljan medij za razvoj bakterija, zubnog plaka i kamenca. Tvrdnje da postoji dehidrirana hrana koja čisti zube ravna je tvrdnji da svoje zube možete očistiti jedenjem dvopeka. Najbolja čistilica za zube je sirova kost. A osim za zdravlja zuba i desni, žvakanje kosti odlična je mentala stimulacija za psa. Jedna od glavnih značajki psa hranjenih BARF-om su bijeli sjajni i zdravi zubi.

5. Zadah iz usta

Zadah iz usta najčeše je posljedica zubnog kamenca i/ili gastritisa. I također nije stanje na koje bi se vlasnici trebali priviknuti i prihvatiti kao normalno. Dakle bitno je potražiti uzrok zadaha i riješiti ga. Sirovom hranom jednako uspješno se mogu prevenirati i zubni kamenac i gastritis.

6. Nadutost, učestali proljev i vjetrovi

Kao posljedica loše prehrane, neprilagođene mesožderskom probavnom sustavu, u crijevima se razvija nepovoljna mikroflora. Industrijska hrana bogata ugljikohidratima hrani lošu mikrofloru u crijevima koja kao nusproizvod svog metabolizma stvara plinove koji uzrokuju nadutost i vjetrove. U takvim uvjetima dobra mikroflora nema nikakve šanse razviti se, jer za dobru mikrofloru potrebno je osigurati i optimalnu hranu. Optimalan hrana za mesoždere je sirovo meso, iznutrice, mljevene kost i hrskavica te mala količina voća i povrća. Više na temu probiotika za pse.

7.Pretilost

Nije teško za zaključiti da pretilim psima treba promijeniti prehranu. Pretilost je svakako posljedica pretjeranog unosa hrane. No osim količine i kvaliteta hrane ovdje igra veliku ulogu. Pretilim psima često u organizmu nedostaje esencijalnih nutrijenata. Debljaju se jer je hrana obiluje ugljikohidratima koje organizam posprema u obliku masti, a zapravo gladuju jer ne dobivaju optimalnu količinu kvalitetnih masti i bjelančevina. U pravilno sastavljenom sirovom obroku optimalne su količine, visoko kvalitetnih bjelančevina i masti, a od ugljikohidrata su prisutne samo one male količina, podrijetlom iz povrća i voća. Više o pretilosti pasa

8. Češkanje, grickanje, lizanje

Promjene na koži često su posljedica loše prehrane. Iziritiranost imunološkog sustav, koji je u konstantnoj borbi s nepovoljnom mikroflorom u crijevima, manifestirati će se vrlo često na koži. Pročitajte sve o uzrocima svrbeža kod pasa.

9. Učestale upale uha

Kronična upala uha česti je razlog posjeta veterinarima. Kada se radi o kroničnoj upali uha pravi uzrok problema najčešće nije u samom uhu nego u crijevima. Upalni proces koji se odvija u crijevima, konstantno opterećuje imunološki sustav i upale reakcije počinju se javljati i u drugim dijelovima organizma. Više na temu upale uha kod pasa.

10. Upale analnih žlijezdi

Konzistencija stolice pasa koji jedu industrijsku hranu najčešće je relativno mekana i kao takva ne može pri izlasku potiskivati sadržaj iz analnih vrećica. Osim te nazovimo je mehaničke manjkavosti, upale analnih vrećica također su posljedica pretjerane sekrecije analnih žlijezdi uzrokovanih upalnim procesima u crijevima. Prednost sirove prehrane je prirodno svakodnevno pražnjenje analnih vrećica.