Pitanja i odgovori

Neotvorena VON BARF hrana može se nakon odmrzavanja ponovno smrznuti, ali se ne preporučuje. Kad se hrana više puta smrzava, kristalići leda koji se stvaraju oštećuju staničnu membranu mišićnih vlakana, a posljedica je toga izlaženje mesnog soka (u kojem su otopljeni peptidi, aminokiseline, vitamini i minerali) iz stanica – tzv. kapanje mesa. Na taj se način gubi dio hranjivih tvari i smanjuje kvaliteta obroka.

VON BARF hrana se ne treba i ne smije kuhati jer bi kuhanjem jako puno izgubila na kvaliteti. Kuhanjem hrane mijenjaju se njezina fizikalna i kemijska svojstva. Bjelančevine koaguliraju i postaju manje biološki dostupne, mnoge aminokiseline bivaju uništene. Kuhanjem promijenjene bjelančevine teško su probavljive i često postaju uzrok alergija. U sirovom mesu aktivni su stanični enzimi odgovorni za razgradnju kompleksnih struktura i molekula stanice (bjelančevine, složeni ugljikohidrati, masti) na njihove jednostavne sastavne dijelove (aminokiseline, jednostavni ugljikohidrati, masne kiseline) prihvatljive za apsorpciju. Uloga tih enzima u probavi je iznimno bitna jer smanjuje potrebu organizma da luči veliku količinu vlastitih enzima za razgradnju hrane. Najosjetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C. Vitamini i minerali uništeni ili promijenjeni termičkom obradom ne mogu biti dodani u hranu naknadno, a da budu jednako biološki dostupni organizmu kao kad je hrana sirova.

U BARF hranu stavlja se burag s kojeg nije odstranjena sluznica jer su u stanicama sluznice sadržani enzimi i klorofil. A upravo je od klorofila (zelenoga biljnog pigmenta) sluznica zeleno-smeđe boje. Klorofil je zajednički naziv za nekoliko različitih zelenih pigmenata koje nalazimo u kloroplastima biljaka i algi. Klorofil ima ključnu ulogu u procesu fotosinteze, omogućuje apsorpciju Sunčeve energije. Hemoglobin, krvni pigment koji se nalazi u eritrocitima, i klorofil gotovo su identične biokemijske građe. Jedina je razlika što je u hemoglobinu centralni atom željezo, a u klorofilu magnezij. Upravo zbog te sličnosti klorofil snažno utječe na obnovu eritrocita. Posljedica je toga bolja opskrba tijela kisikom – ubrzani su procesi detoksikacije organizma, uspješnija je kontrola i uništavanje malignih stanica, jačanje imunološkog sustava i antimikrobni učinak. Klorofil je također sposoban na sebe vezati teške metale, koji tada mogu biti izbačeni iz organizma. Kod preživača, u koje ubrajamo i goveda, razgradnja biljaka započinje u buragu te zato u njegovoj sluznici nalazimo veliku količinu apsorbiranoga klorofila.

VON BARF STARTER osmišljen je za pse koji prelaze na sirovu hranu. Namijenjen je psima svih dobi i pasmina u prvim tjednima (2–4 tjedna) prelaska na BARF prehranu. Ovu hranu nije potrebno u prijelaznom razdoblju miješati s hranom koju je pas do tada jeo.

Goveđe meso, jetra i burag izvor su dovoljne količine linolne masne kiseline koja je jedina esencijalna masna kiselina za pse, jer psi mogu sintetizirati linolensku i arahidonsku masnu kiselinu iz linolne, dakle – one mu nisu esencijalne. Psi iz prirodnih masti, termički neobrađenih, dobivaju idealne količine njima potrebnih masnih kiselina te im nema potrebe dodavati bilo kakva ulja. Važno je naglasiti da su u sirovoj, svježe smrznutoj hrani masne kiseline zaštićene od oksidacije i kvarenja BEZ dodavanja konzervansa. Masti izdvojene tijekom industrijske proizvodnje koja uključuje termičku obradu pa naknadno dodane u hranu puno su sklonije kvarenju te je za njihovu zaštitu nužno rabiti konzervanse i stabilizatore. Masti su termolabilne i čuvanjem na neprimjerenoj temperaturi se tope, a nezaštićene od utjecaja zraka i oksidiraju. Tako tretirane masti gube nutritivnu vrijednost te postaju toksične.

VON BARF hrana se ne smije zagrijavati u mikrovalnoj pećnici. Podizanjem temperature na više od 42 °C bjelančevine počinju koagulirati i uništavaju se stanični enzimi. Minerali i vitamini sadržani u sirovom mesu zagrijavanjem se uništavaju. Najosjetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C.

VON BARF hrana se u zamrzivaču može čuvati 12 mjeseci od datuma proizvodnje.

Sirovo meso puno je prihvatljiviji oblik bjelančevina za psa nego kuhano ili industrijski obrađeno meso. Meso koje stavljamo u naše proizvode prolazi veterinarsku inspekciju i pripada u kategoriju mesa primjerenu za prehranu ljudi. Meso nabavljamo izravno od najkvalitetnijih dobavljača mesa. Higijensko-zdravstvenu ispravnost kontinuirano nadzire EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d.o.o., laboratorij Zagreb.

Meso koje stavljamo u naše proizvode prolazi veterinarsku inspekciju te pripada u kategoriju mesa primjerenog za prehranu ljudi. Naši se proizvodi pripremaju od svježih namirnica, pakiraju se u polijamidne ovitke i odmah nakon toga smrzavaju. Higijensko-zdravstvenu ispravnost kontinuirano nadzire EUROINSPEKT CROATIAKONTROLA d.o.o., laboratorij Zagreb.

Goveđi burag (jedan od predželudaca goveda; tripice, fileki) bogat je izvor enzima, minerala (kalcija i fosfora), vitamina (kolina) i masnih kiselina (linolna i linolenska), a sadrži i Lactobacillus acidophilus –probiotik. Bjelančevine buraga iznimno su dobro probavljive, čak probavljivije od bjelančevina sadržanih u mišićnom tkivu. Kod preživača, u koje ubrajamo i goveda, razgradnja biljaka započinje u buragu pa zato u njegovoj sluznici nalazimo veliku količinu apsorbiranoga klorofila. Klorofil je zeleni biljni pigment za koji je utvrđeno da ubrzava procese detoksikacije organizma, djeluje antimikrobno, jača imunološki sustav, utječe na kontrolu i uništavanje malignih stanica te ima sposobnost vezanja teških metala. Pozitivno utječe na zarašćivanje rana, kako onih na površini kože tako i na sluznicama (utvrđen je pozitivan učinak klorofila na zarašćivanje čireva na sluznici želudca). Taj pozitivni utjecaj na organizam posljedica je sličnosti kemijske građe klorofila i hemoglobina (krvnog pigmenta koji se nalazi u crvenim krvnim stanicama – eritrocitima). Razlika je samo u centralnom atomu, kod klorofila je to magnezij, a kod hemoglobina željezo. Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija koja čini »dobru« mikrofloru u crijevima. Probiotik pomaže u uspostavi ravnoteže između »dobrih« i »loših« bakterija. Ravnoteža crijevne mikroflore može biti narušena zbog bolesti, stresa, uzimanja antibiotika i drugih lijekova. Lactobacillus acidophilus važan je saveznik u liječenju proljeva, začepa i drugih poremećaja u probavnom sustavu. Utvrđen je njegov pozitivni utjecaj na nestajanje simptoma upalne bolesti crijeva (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mliječnu kiselinu, koja nepovoljno djeluje na rast »loših« bakterija, te antibiotik kolicin, koji nepovoljno djeluje na rast mnogih bakterija i gljivica. Utvrđeno je i da povoljno djeluje na jačanje imunološkog sustava, a posljedično tomu pomaže i u kontroli alergijskih reakcija. Pomaže probavu (posebno mliječne hrane) i ima ulogu u procesu sinteze vitamina B kompleksa.

Sirova hrana koja sadrži velik postotak vode (prirodno sadržana voda u mesu) pozitivno utječe na održavanje hidriranosti organizma pa posljedično tomu organizam nema potrebu nadoknađivati vodu pijenjem velikih količina vode. Voda je najvažniji nutrijent u prehrani pasa. Gubitak 10% ukupne tjelesne količine vode uzrokuje ozbiljne bolesti, a 15% i više sigurnu smrt. Potrebe za količinom vode ovise o mjestu na kojem pas boravi (temperatura), psihičkom stanju i fizičkoj aktivnosti, zdravstvenom stanju (dijareja, laktacija) te o vrsti hrane koju jede. Suha hrana, s visokim udjelom bjelančevina potiče konzumaciju velikih količina vode, što dugotrajno može dovesti do pretjeranog opterećenja bubrega i posljedično njihova nepovratnog oštećenja.

Odrasloga, zdravog psa preporučuje se hraniti jednom dnevno. No ako je pas naučen jesti više puta dnevno, slobodno se može nastaviti i u tom ritmu. Štenad, visokogravidne kuje i kuje u laktaciji te bolesni psi hrane se više puta dnevno.

Povremeni jednodnevni post može biti koristan za organizam odrasloga, zdravog psa. Tijekom posta odvijaju se procesi detoksikacije i čišćenja organizma, organizam se obnavlja i jača.

Visokogravidne kuje i kuje u laktaciji trebalo bi hraniti 30–50% većim obrokom od uobičajenog obroka određenog prema njezinoj masi i aktivnosti. Obično se kuje u tom stadiju hrane više puta dnevno.

Uz prelazak na novu vrstu prehrane može se pojaviti povraćanje, ali nema razloga za brigu ako pas ne pokazuje i neke druge znakove poremećaja općeg stanja. Povraćanje za mesoždere ne mora biti pokazatelj bolesti. Katkad pas povraća hranu jer su komadi hrane koju je pojeo bili preveliki, zbog prevelike količine hrane ili proždrljiva jedenja. Kako bi se spriječilo naglo gutanje velike količine hrane, poželjno je psu istiskivati manje količine hrane iz vrećice kako bi jeo zalogaj po zalogaj (prvih nekoliko dana prelaska na BARF prehranu). Uzrok povraćanja mogu biti unutarnji paraziti. Češnjak sadržan u VON BARF CLASSIC hrani ubija gliste koje su u razvoju, dok odrasle gliste češnjak samo »uznemiri«, što onda uzrokuje mučninu, povraćanje ili proljev. Preporuka je svakako očistiti psa od parazita.

Količinu hrane potrebnu za jedan obrok treba ostaviti da se odmrzne na sobnoj temperaturi ili u mlakoj vodi. VON BARF hrana se nikako ne smije izlagati visokim temperaturama, kuhati ili odleđivati u mikrovalnoj pećnici. Najosjetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C. Kada je obrok temperiran, treba samo otvoriti vrećicu i istresti je u posudicu za hranjenje. Obrok koji je stajao u hladnjaku također prije hranjenja treba biti zagrijan na sobnu temperaturu. Kako bi se spriječilo naglo gutanje velike količine hrane, poželjno je psu istiskivati manje količine hrane iz vrećice kako bi jeo zalogaj po zalogaj (prvih nekoliko dana prelaska na BARF prehranu).

Mljevena hrskavica bogat je prirodni izvor tvari bitnih za zdravlje zglobova (glukozamin, hondroitin). Glukozamin je proteoglikan (glukoza + aminokiselina glutamin) koji se u visokoj koncentraciji nalazi u vezivnom tkivu: Potreban je za sintezu većih molekula koje održavaju zglobove zdravima, tj. dobro podmazanima i pokretljivima. Važan je u terapiji i prevenciji ozljeda zglobova, osteoartritisa i drugih degenerativnih promjena na zglobovima. Hondroitin je složeni ugljikohidrat koji nalazimo u vezivnom tkivu životinja i ljudi. On osigurava zdravlje hrskavice kroz nekoliko mehanizama: vežući na sebe molekule vode (stvaranje sinovijske tekućine koja hrani i podmazuje zglobnu hrskavicu i ligamente) blokirajući enzime koji oštećuju hrskavicu potičući aktivnost hondrocita (stanica hrskavice) na sintezu kolagena i proteoglikana.

Veličina obroka ovisi o tjelesnoj masi, aktivnosti i dobi psa. Obrok bi trebao biti 2–5% tjelesne mase, za odraslog, umjereno aktivnog psa to je najčešće oko 2% tjelesne mase. Štenad, kuje u visokoj fazi graviditeta i laktacije te jako aktivni psi imaju veće hranidbene potrebe. U obzir treba uzeti i to da psi koji žive u dvorištu i izloženi su hladnoći imaju veće potrebe za hranjivim tvarima nego psi koji žive u kući ili stanu. Psi koji su pod stresom također imaju veće potrebe. Neki psi imaju brži, neki sporiji metabolizam, neki su skloni pojesti i nešto sa strane, neki su vrlo izbirljivi, neki aktivni cijeli dan, a neki samo na poticaj. Kako to sve utječe na veličinu obroka, preporučuje se psa izvagati prije početka hranjenja BARF-om i 2 do 3 tjedna poslije. Ovisno o tome što se htjelo postići (zadržavanje tjelesne mase, gubitak kilograma, povećanje mase), treba prilagoditi veličinu obroka.

Odrasli psi:

Masa psa

Dnevna potreba za hranom

Umjerno aktivan pas (2% tjelesne mase)

Aktivan pas

(5% tjelesne mase)

2 kg

40 g

100 g

5 kg

100 g

250 g

10 kg

200 g

500 g

20 kg

400 g

1 000 g

30 kg

600 g

1 500 g

40 kg

800 g

2 000 g

50 kg

1 000 g

2 500 g

60 kg

1 200 g

3 000 g

Štenad:

Očekivana masa psa u odrasloj dobi

Dnevna potreba za hranom

(3% očekivane tjelesne mase)

2 kg

60 g

5 kg

150 g

10 kg

300 g

20 kg

600 g

30 kg

900 g

40 kg

1 200 g

50 kg

1 500 g

60 kg

1 800 g

Male pasmine pasa smatraju se odraslima kad navrše godinu dana, srednje pasmine u dobi od godine i pol, a velike pasmine pasa u dobi od dvije godine.

Ako je vaš štene mješanac i niste sigurni koliko će tjelesne mase pas biti u odrasloj dobi dnevni obrok možete odrediti prema trenutnoj masi i dobi šteneta.

Dob šteneta

Postotak od trenutne tjelesne mase šteneta

2-4 mjeseca

10-8%

4-6 mjeseci

8-6%

6-8 mjeseci

6-4%

8-12 mjeseci

4-3%

U VON BARF hrani kost je mljevena u pastu pa nema nikakvog rizika od ozljeda probavnog sustava ili začepa crijeva. Treba izbjegavati davanje kuhanih kostiju. Kuhanjem kosti postaju tvrde i lako se lome na oštre komadiće. Sirova kost je elastičnije konzistencije i nema sklonost lomljenju na oštre komadiće.

Stolica obavijena velikom količinom sluzi može se pojaviti pri prelasku na BARF prehranu. Generalno nema razloga za brigu, sluz je obično znak da se tijelo čisti od nakupljenih štetnih tvari. Sluz može biti i znak upale crijeva, pogotovo ako osim sluzi ima i vidljivih tragova krvi. Tada je svakako potrebno posjetiti veterinara. Također može biti znak kokcidioze (čest parazit kod štenadi).

Kosti su optimalan izvor minerala za pse. Probavljanjem kosti organizam će uzeti potrebnu količinu minerala u povoljnom omjeru. Ne može se dogoditi višak minerala u organizmu. Višak minerala u obliku neprobavljene kosti pas će izbaciti stolicom. Kost je vrlo važna i kao dio prehrane kako bi stolica bila optimalne konzistencije. Optimalna konzistencija stolice osigurava prirodno pražnjenje analnih vrećica i tako smanjuje mogućnost njihove upale.

Kod starijih pasa i pasa koji su godinama patili od proljeva ili imali mekšu stolicu, mišićna funkcija crijeva je oslabljena i teško potiskuje sadržaj koji je tvrđe konzistencije. Krv u stolici pojavljuje se zbog smanjene elastičnosti stijenke i posljedičnog pucanja kapilara. Mala količina krvi u stolici tijekom prvih dana prelaska na BARF nije zabrinjavajuća, no ako pas svakodnevno krvari prilikom obavljanja velike nužde, svakako je potrebno zatražiti savjet veterinara. Sadržaj kosti (u obliku koštane paste) u VON BARF hrani čini stolicu tvrđom nego pri prehrani industrijskom ili kuhanom hranom. Tvrđa konzistencija stolice bitna je kako bi se prirodno praznile analne vrećice. VON BARF STARTER osmišljen je kako bi se BARF »početnici« prilagodili na sirovu hranu. Ova formula namijenjena je psima svih dobi i pasmina u prvim tjednima (2–4 tjedna) prelaska na BARF prehranu. VON BARF STARTER se od VON BARF CLASSICA razlikuje u maloj promjeni sastava. Količina mljevene kosti također je smanjena kako bi se spriječila tvrda stolica. U VON BARF SENSITIVU nema kosti (koja je u ostalim proizvodima samljevena u pastu) pa se ova hrana preporučuje za pse koji imaju iznimno osjetljivu sluznicu crijeva.

Češnjak se dodaje u vrlo maloj količini zbog svojeg antioksidativnoga, protuupalnog, antiparazitičkog i antibakterijskog djelovanja.

VON BARF hrana je sirova hrana bez aditiva. Namirnice u vlažnoj hrani za pse su kuhane i najčešće su dodani mnogobrojni aditivi i konzervansi. VON BARF hrana je svježe smrznuta i pakirana u poliamidne ovitke kako bi se očuvala maksimalna svježina i kvaliteta proizvoda bez dodavanja konzervansa i drugih aditiva. VON BARF hrana za pse je odličan izvor kvalitetnih bjelančevina, bogatih esencijalnim masnim kiselinama velike probavljivosti. U VON BARF hrani nema žitarica – ugljikohidrata i zato je odlična u kontroli tjelesne mase.

BARF prehrana obiluje enzimima kojih u termički obrađenoj hrani nema, a iznimno su bitni za dobru probavu hrane. Goveđi burag (tripice, fileki), koji je sastojak VON BARF hrane, osim što je bogat izvor enzima bogat je izvor i probiotika Lactobacillus acidophilus. Lactobacillus acidophilus je probiotik, bakterija koja čini »dobru« mikrofloru u crijevima. Probiotik pomaže u uspostavi ravnoteže između »dobrih« i »loših« bakterija. Ravnoteža crijevne mikroflore može biti narušena zbog bolesti, stresa, uzimanja antibiotika i drugih lijekova. Lactobacillus acidophilus važan je saveznik u liječenju proljeva, začepa i drugih poremećaja u probavnom sustavu. Utvrđen je njegov pozitivni utjecaj na nestajanje simptoma upalne bolesti crijeva (IBD – Inflammatory bowel disease). Sintetizira mliječnu kiselinu, koja nepovoljno djeluje na rast »loših« bakterija, te antibiotik kolicin, koji nepovoljno djeluje na rast mnogih bakterija i gljivica. Pomaže probavu (posebno mliječne hrane) i ima ulogu u procesu sinteze vitamina B kompleksa. Utvrđeno je i da povoljno djeluje na jačanje imunološkog sustava, a posljedično tomu pomaže i u kontroli alergijskih reakcija. Zbog sadržaja kosti stolica također postaje tvrđe konzistencije. Psima koji imaju osjetljiv probavni sustav i koji se teško prilagođavaju na novu prehranu treba, tijekom nekoliko dana, dati priliku da se naviknu na novu hranu. Pri promjeni hrane do probavnih smetnji dolazi zbog neprilagođenosti probavnog sustava (enzima i mikroflore crijeva) na novu vrstu hrane. VON BARF SENSITIVE odličan je izbor za pse koji imaju problema s kroničnim proljevom. Ovom hranom preporučuje se hraniti psa do dva tjedna nakon uspostave normalne probave, a zatim se preporučuje postupno prijeći na VON BARF STARTER.

Miješanje BARF-a i industrijski obrađene hrane se ne preporučuje. Za organizam je dodatno opterećujuće probavljati kombinaciju sirovih i prerađenih namirnica.

Ne, BARF mora obvezatno biti temperiran na sobnu temperaturu. Smrznuta hrana može štetno utjecati na probavni sustav.

VON BARF je potpuna i balansirana hrana, sadrži sve potrebne nutrijente u optimalnoj količini i ne treba joj ništa dodavati. Pas se može hraniti isključivo ovom hranom. Važno je naglasiti da su svi važni nutrijenti u VON BARF hrani prirodno sadržani u namirnicama. Vitamini i minerali ne mogu biti dodani u hranu naknadno, a da budu jednako biološki dostupni organizmu kao kada im je izvor sirova hrana.

Žitarice nisu kvalitetan izvor vitamina, minerala i bjelančevina za pse. Oni ih mogu jesti, ali generalno žitarice organizmu mesoždera donose više štete nego koristi. Žitarice su kao namirnica bogat izvor ugljikohidrata. Mesožderima ugljikohidrati nisu potrebni jer njihova jetra mogu sintetizirati dovoljne količine glukoze iz glukoneogeničnih aminokiselina (izvor su bjelančevine) i glicerola (izvor su masti). Žitarice su čest uzrok pretilosti i alergija kod pasa.

U VON BARF hrani NEMA najčešćih alergena – žitarica i aditiva. Sirove bjelančevine životinjskog podrijetla kakve se nalaze u VON BARF hrani iznimno rijetko uzrokuju alergije. BARF prehrana pokazala se iznimno uspješnom i u kontroli alergija. Učinak takve prehrane vidljiv je kroz dulje razdoblje jer jača imunološki sustav i njegovu sposobnost da se bori s alergijama. Katkad se rezultati vide odmah, a katkad je potrebno dulje razdoblje kako bi organizam ojačao i počeo uspješno kontrolirati imunološke reakcije.

Namijenjen je: starijim psima psima s poremećenim radom jetre psima s poremećenim radom gušterače psima koji boluju od gastritisa psima koji pate od alergija psima sklonima debljanju psima u postoperativnom tretmanu VON BARF SENSITIVE niskoproteinska je hrana, posebno bogata enzimima i iznimno dobre probavljivosti.

VON BARF hrana vrlo je pogodna za pse koji imaju problema s pretilosti. Pretilost se, naime, često javlja kao posljedica neadekvatnog omjera bjelančevina i energije. Ima li u hrani puno ugljikohidrata a malo bjelančevina, životinja će unosom količine hrane koja joj je potrebna da zadovolji potrebe za bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama unijeti i veliku količinu ugljikohidrata koja se nalazi u toj hrani. Višak unesenih ugljikohidrata pretvorit će se u zalihe masti. Osim količine bjelančevina, važno je i njihovo podrijetlo i probavljivost, loše probavljive bjelančevine, siromašne esencijalnim aminokiselinama, također će se pretvoriti u zalihe masti i potencirati unos hrane.

Češnjak u malim količinama nije opasan za pse – toksične mogu biti samo velike količine češnjaka, a kada govorimo o velikim količinama, govorimo o više od 20 češnjeva češnjaka dnevno za psa srednje veličine kroz dulje razdoblje. Češnjak u optimalnima količinama, kakve se nalaze u VON BARF proizvodima, ima antioksidativno, protuupalno, antiparazitičko i antibakterijsko djelovanje.

Odmrznuta VON BARF hrana može se u hladnjaku čuvati 24 h. Kako je riječ o sirovoj hrani koja nije tretirana konzervansima, u kontaktu s kisikom započinju procesi oksidacije i razgradnje mesa pod utjecajem enzima koji su sadržani u mesu. Ti procesi nisu opasnost za zdravlje. Za naše proizvode možemo garantirati da se u tom razdoblju u hrani neće razviti ni bakterije koje bi mogle biti štetne za zdravlje životinja i ljudi. Kad se obrok izvadi iz hladnjaka, potrebno ga je temperirati na sobnu temperaturu, a ne odmah ponuditi psu. Hladna i smrznuta hrana nepovoljno djeluje na probavni sustav.