Prednosti BARF prehrane

Hranjenje 100% prirodnom i sirovom hranom najbolji je izbor prehrane.

Osim što ne sadrži nikakve štetne aditive, u sirovoj hrani sačuvani su svi nutrijenti, dok se kuhanjem ili bilo kakvom termičkom obradom hrane mijenjaju njezina fizikalna i kemijska svojstva – bjelančevine koaguliraju i postaju manje biološki dostupne, mnoge aminokiseline bivaju uništene. Kuhanjem promijenjene bjelančevine teško su probavljive i često postaju uzrok alergija.

benefits-of-barf-nutrition

U sirovu mesu aktivni su stanični enzimi odgovorni za razgradnju kompleksnih struktura i molekula stanice (bjelančevine, složeni ugljikohidrati, masti) na njihove jednostavne sastavne dijelove – aminokiseline, jednostavne ugljikohidrate, masne kiseline. Tako razgrađena hrana iznimno je prihvatljiva za apsorpciju.

Jednako tako, uloga tih enzima u probavi jako je bitna jer oni smanjuju potrebu organizma da luči veliku količinu vlastitih enzima za razgradnju hrane. Najosjetljiviji enzimi sadržani u sirovoj hrani počinju se gubiti već pri temperaturi od 37 °C.

Bilo kakvi vitamini i minerali uništeni ili promijenjeni tijekom industrijske termičke obrade hrane ne mogu biti dodani u hranu naknadno, a da budu jednako biološki dostupni organizmu kao kad je hrana sirova.

BARF prehranom uspješno se kontrolira:

Tjelesna masa

BARF je vrlo pogodan za pse koji imaju problema s pretilosti.
Pretilost se, naime, često javlja kao posljedica neadekvatnog omjera bjelančevina i energije. Ako u hrani ima puno ugljikohidrata, a malo bjelančevina životinja će unosom količine hrane koja joj je potrebna da zadovolji svoje potrebe za bjelančevinama i esencijalnim aminokiselinama unijeti i veliku količinu ugljikohidrata koja se nalazi u toj hrani. Višak unesenih ugljikohidrata pretvorit će se u zalihe masti. Osim količine bjelančevina, važni su i njihovo podrijetlo i probavljivost, loše probavljive bjelančevine, siromašne esencijalnim aminokiselinama, također će se pretvoriti u zalihe masti i potencirati unos hrane.

benefits-of-barf-nutrition

Alergije na hranu i atopijski dermatitis

U VON BARF hrani nema žitarica i aditiva, koji su najčešći alergeni. Uz to, sirove bjelančevine životinjskog podrijetla rijetko uzrokuju alergije.

BARF prehrana pokazala se iznimno uspješnom u kontroli već nastalih alergija. Učinak ovakve prehrane vidljiv je kroz dulje razdoblje, jer jača imunološki sustav i njegovu sposobnost da se bori s alergijama. Katkad se rezultati vide odmah, a katkad je potrebno dulje razdoblje kako bi organizam ojačao i počeo uspješno kontrolirati imunološke reakcije.

Artritis

VON BARF hrana odličan je izvor glukozamina i kondroitina, tvari bitnih za očuvanje zdravlja i terapiju degenerativnih promjena na zglobovima. Mljevena hrskavica koja se nalazi u VON BARF-u iznimno je bogat prirodni izvor tih tvari. Mljevena kost i hrskavica optimalni su izvor tvari potrebnih za izgradnju zdravog i otpornoga mišićno-koštanog sustava.

Zubni kamenac i neugodan zadah iz usta

Sirova hrana se ne lijepi za zube.
Hrana koja nema zadovoljavajuću konzistenciju u velikoj se mjeri lijepi za zube, stvarajući tako savršen medij za razvoj različitih bakterija. Posljedično tomu javljaju se upala zubnog mesa – gingivitis, izrazito neugodan zadah iz usta, stvaranje zubnog plaka i kamenca te moguće metastaziranje bakterijske upale na bilo koje mjesto u tijelu (npr. srčane zaliske, bubrege, jetra).

Probavni problemi (gastritis, pankreatitis, enteritis itd.)

Sirova hrana najbolji je izvor bjelančevina koje će organizam mesoždera lako probaviti. Enzimi sadržani u sirovoj hrani umanjuju potrebu organizma da luči vlastite probavne enzime. Goveđi burag kao jedan od sastojaka VON BARF-a bogat je izvor dobre mikroflore probavnog sustava. Burag je i bogat izvor klorofila, zelenoga biljnog pigmenta za koji je utvrđeno da ubrzava procese detoksikacije organizma, djeluje antimikrobno, jača imunološki sustav, utječe na kontrolu i uništavanje malignih stanica te ima sposobnost vezanja teških metala. Pozitivno utječe na zarašćivanje rana, kako onih na površini kože tako i na sluznicama (utvrđen je pozitivan učinak na zarašćivanje čirova na sluznici želudca).

VON BARF ne sadrži konzervanse, pojačivače okusa, bojila ni ikakve druge aditive, a ne sadrži ni škrob, koji je za mesoždere iznimno teško probavljiv.

Upale analnih vrećica

Optimalna konzistencija stolice osigurava prirodno pražnjenje analnih vrećica te na taj način smanjuje mogućnost pojave upale analnih vrećica. Stolica je zbog sadržaja kosti u VON BARF-u tvrđe konzistencije, no nema straha od začepljenosti crijeva i oštećenja sluznice crijeva jer je kost mljevena u pastu.

benefits-of-barf-nutrition

Stoga nije čudno da je kod životinja koje se hrane BARF-om primijećeno da:

  • su boljeg zdravlja
  • imaju više energije
  • imaju bolji apetit (psi obožavaju BARF)
  • imaju zdravo i lijepo krzno/li>
  • odlične su kondicije
  • imaju dobro razvijene mišiće i kosti
  • stolica je volumenom manja i tvrđe konzistencije
  • poslušnije su i koncentriranije u treningu
  • plodnije su
  • dugovječnije su