Najzdravija hrana za pse

Postoji li uopće hrana koja je najzdravija ili je to pitanje individualne prirode?

Post time
Time to read 2 minute
Najzdravija hrana za pse

Najzdravija hrana za pse! Postoji li uopće hrana koja je najzdravija ili je to pitanje individualne prirode? Postoje osnovne smjernice što je psu u prehrani potrebno, ali svaki pas je individua za sebe. Kao vlasnik trebate prepoznati što vašem psu najviše odgovara, ali i što mu ne odgovara. Psi mogu godinama preživjeti na nekompletnoj, industrijskoj hrani punoj tvarima koja zadovoljava naziv kompletnog obroka. Naravno samo na etiketi  i u kemijskom laboratoriju. Međutim takve tvari su živom organizmu slabo probavljive, nedostatne i često štetne. 

Želite li svog psa hraniti nezdravom hranom? Za pretpostaviti je da svog psa ne želite hraniti hranom od koje će on samo preživljavati. Želiti mu priuštiti hranu koja mu garantira zdravlje i dugovječan život. Imati ideju da ćete psa cijeli život hraniti samo jednom vrstom hrane na čijem pakiranju je navedeno da sadrži apsolutno sve što je vašem psu potrebno teška je zabluda. Fascinantna je činjenica da se vlasnici danas boje psima dati nešto na čemu ne piše - hrana za pse. Za sebe ipak biraju zdrave namirnice te od njih sami slažu kvalitetne obroke. Ne traže gotove obroke na kojima piše – hrana za ljude. Desetljećima smo od strane proizvođača industrijske hrane bombardirani porukama da ne znamo sami nahraniti psa. Uče nas da pse treba hraniti isključivo hranom na kojoj piše da je za pse. Ako niste skloni sami pripremati hranu za svog psa bitno je odabrati kvalitetnu baznu hranu. Hranu koja zaista sadrži sve hranjive tvari u obliku prihvatljivom psećem organizmu. Po potrebi dodavati namirnice specifično bogate nekom tvari. Ali svakako je bitno dodavati namirnice, a ne sintetske prahove na čijim pakiranjima se također tvrdi da sadrže baš sve potrebno vašem psu. 

Najzdravija hrana za pse je:

  • prirodna sirova hrana bazirana na mesu
  • iznutricama i maloj količini povrća i voća
  • te dodacima poput ljekovitog bilja

Takva hrana sigurno je najbolji izbor za psa koji je po svom probavnom sustavu pravi mesožder. I da, često možete čuti da je pas pomalo i svežder, ali svežderske navike nikako nisu poželjne ako za svog psa želite najbolju moguću prehranu. U pripremi sirovih, balansiranih obroka svakako je potrebno znanje, jer hraniti psa 'šniclima' nije najbolja moguća prehrana, nije balansirana prehrana.
Hrana po pasminama
 Zanimljivo je da proizvođači hrane za pse često proizvode hranu 'po pasminama', dajući vlasnicima osjećaj da je to hrana baš za njihovog psa. Razlike su u sastavu, ako i postoje zanemarive, jedino što je (ako govorimo o dehidriranoj hrani) veličina granule različita. Prehrana pasa je u svojoj osnovi, za pse kao vrstu, jednostavna, ali isto tako puno kompliciranija od toga da se pse svede na pasminu i potrebe pasmine, jer svaki pas je individua. Zato je prehrana pasa podijeljena po pasminama samo marketinški trik. I za kraj – nemojte svog psa hraniti ničime što vaša baka ne bi prepoznala kao hranu 😊 
Petra Galetić, dr.vet.med