Prehrana pasa koji imaju poremećen rad jetre

Prehrana pasa koji imaju poremećen rad jetre, odnosno koja je idealna prehrana pasa s bolestima jetre?

Post time
Time to read 2 minute
Prehrana pasa koji imaju poremećen rad jetre

Prehrana pasa koji imaju poremećen rad jetre, odnosno koja je idealna prehrana pasa s bolestima jetre? Uzevši u obzir nove spoznaje, preporuka da psi koji imaju problema s radom jetre trebaju jesti hranu sa smanjenim udjelom bjelančevina i masti jako je zastarjela. I kao takva bi trebala ostati u dalekoj prošlosti. No još je mnogo veterinara i proizvođača komercijalnih veterinarski hrana koji propagiraju upravo to.

Kvalitetne bjelančevine i masti važne su u prehrani pasa

Organizam u kojem je rad jetre poremećen treba jednake količine kvalitentnih bjelančevina kao i zdrav organizam, kako bi normalno funkcionirao. Što se tiče masti, njezinu količinu treba smanjiti samo u slučajevima kada se radi o poremećajima koji uzrokuju malapsorpciju masti. Masti su najbolji i neophodan izvor energije za mesoždere. Poseban slučaj su psi koji imaju dijagnosticiran portosistemski šant i kod njih je obavezno smanjiti unos purina, ali ne smanjiti unos bjelančevina. Potrebno je birati izvore bjelačevine koje sadrže malu količinu purina, a to su: 

  • fermetirani mliječni proizvodi
  • jaja,
  • od mesa bijela riba, piletina i puretina.


Ako pas ima problem s radom jetre bitno je da mu se osigura kvalitetan i lakoprobavljiv izvor bjelančevina, a to su svakako sirovo meso, fermentirani mliječni proizvodi i jaja. Važno je naglastiti da blago povećani jetreni enzimi nisu uvijek pokazatelj bolesti jetre. Svakako je bitno kontrolirati aktivnost jetrenih enizima. Ako se klinički ne može utvrditi neki dodati simptom koji bi ukazivao na bolesti jetre nije vrijeme za paniku, a ponajmanje za drastičnu promjenu prehrane u smislu smanjivanja količine bjelančevina i masti.

Kada je potrebno smanjiti unos bjelančevina? Smanjivati količinu bjelančevina u obroku preporuča se samo u slučajevima uznapredovale bolesti jetre. Kada razina amonijaka i drugih štetnih tvari u krvi, koje jetra nije uspjela ukloniti, uzrokuju tzv. jetrenu/hepatičku encefalopatiju. Dakle nakupljene štetne tvari u krvi počinju utjecati na rad mozga, a simptomi su: 

  • tremor mišića,
  • gubitak svijesti,
  • zanošenje u hodu,
  • hodanje u krug,
  • sljepoća,
  • promjene u ponašenju i dr.


No i u ovom slučaju smanjivanje količine bjelančevina mora biti umjereno, jer će nedostatna količina bjelnčevina uzrokvati druge probleme. Npr. ascites - nakupljanje tekućine u trbušnoj šupljini što onda još dodatno otežava rad jetre.
Prehrana pasa koji imaju poremećen rad jetre treba sadržavati umjerene količine bjelančevine i masti koje organizam može lagano probaviti. Važno je naglastit da su bjelančevine iz sirovog mesa puno probavljivije. Puno manje opterećuju organizam nego bjelančevine iz mesa koje su prošle intenzivnu termičku obradu. Isti je slučaj i sa mastima. Kako bi se smanjila resorpcija amonijaka, produkta razgradnje bjelančevina, poželjno je u hranu dodavati namirnice bogate topivim sirovim vlaknima kao što je npr. zob. No, ovo je također preporuka kod uznapredovalog poremećaja rada jetre. Što se tiče broja obroka, preporuča se da se psa hrani u što viša manjih obroka kroz dan.
Zašto hraniti psa BARF-om?