• Naslovnica
  • Blog
  • Pretilost pasa i zašto su psi danas sve više pretili?

Pretilost pasa i zašto su psi danas sve više pretili?

Pretilost pasa nije rijetkost. Štoviše, omiljeni labradori, poznati izjelice psećeg svijeta, češće su pretili nego što su preporučene tjelesne težine.

Post time
Time to read 2 minute
Pretilost pasa i zašto su psi danas sve više pretili?

Pretilost pasa nije rijetkost. Štoviše, omiljeni labradori, poznati izjelice psećeg svijeta, češće su pretili nego što su preporučene tjelesne težine. Jako dobro znamo koliko je teško odoljeti tužnim gladnim očima naših ljubimaca i koliko često imamo poriv hranom iskazivati našu ljubav. Moramo osvijestiti da je pretilost veliki problem kojem treba stati na kraj. 

Zašto su psi danas sve više pretili? Ugljikohidrati su glavni sastojak svih industrijskih suhih hrana za pse. A vrlo često je tako i sa hranom za pse u konzervama, oni slasni komadi mesa u želatini zapravo su ‘kocke’ koje asociraju na meso iz gulaša, ali po sastavu su sličniji krumpiru iz gulaša nego mesu. Izuzetno je važno pravilno pročitati deklaraciju kako bi znali koliko zaista ima mesa u nekoj hrani. Ako je postotak mesa (ovdje su ubrajaju i meso i  iznutrice) u hrani manji od 75% to nije hrana koja zadovoljava nutritivne potrebe mesoždera. I nemojte se zavaravati, 

grain free hrana ne znači automatski da ta hrana ima više mesa i manju količinu ugljikohidrata. Žitarice su u takvim hranama zamijenjene namirnicama kao što je: 

  • krumpir,
  • grašak,
  • batat i sl.,

namirnicama koje su generalno izvor ugljikohidrata.
Što se najčešće preporučuje pretilim psima?
 Pa naravno – hrana za debele pse, tzv. light hrana. Često se u hranu koja ja namijenjena pretilim psima dodaju velike količine sirovih vlakana. U maloj količini sirova vlakna iz povrća i voća su poželjna u prehrani zbog svojih prebiotičkih svojstava. Međutim u velikoj količini iritiraju crijeva. Pokušati smršaviti psa na način da ga se hrani hranom koja će mu samo zapuniti želudac, a od nje neće moći ništa iskoristiti nije zdravo. Također je pitanje želite li trošiti novac na hranu koja zapravo nije hrana, nego samo masa koja prolazi kroz probavni sustav. Tako da je najtužniji dio priče taj da pretili psi često ne dobivaju dovoljne količine kvalitetnih mast i bjelančevina te njihov organizam zapravo gladuje.  Smanjiti psu količinu hrane od koje se deblja najčešće ne rješava problem. Jer pas će i dalje gladovati za bjelančevinama i mastima, a ugljikohidrate će neiskorištene pospremati u masno tkivo.
Kako najbolje pomoći pretilom psu?
 Prebacite ga čim prije na hranu koju njegov organizam može najkvalitetnije iskoristiti bez nuspojava. Pas je mesožder i njegov probavni sustav dizajniran je za probavu sirove hrane bogate bjelančevinama i mastima. I kao takav nema potrebu za ugljikohidratima, barem ne u smislu potrebne energije za rad organizma. Masti su najbolji izvor energije!