Probiotici za pse, da ili ne?

Probiotici su u današnje vrijeme vrlo popularan dodatak prehrani pasa. Benefiti su neupitini, pritom se ovdje nećemo osvrtati na razlike u kvaliteti i vrsti probiotika za pse.

Post time
Time to read 2 minute
Probiotici za pse, da ili ne?

Probiotici su u današnje vrijeme vrlo popularan dodatak prehrani pasa. Benefiti su neupitini, pritom se ovdje nećemo osvrtati na razlike u kvaliteti i vrsti probiotika za pse. Ali ono na što se želimo osvrnuti je kako omogućiti probiotiku da bude maksimalno učinkovit. Nemojte bacati novac u vjetar kupnjom skupih probiotika, bez da svom psu promijenite i prehranu. Dakle, ono što smatramo izuzetno bitnim za naglasiti je činjenica da ako psu u hranu dodajete probiotike morate razmišljati kakvom hranom ga hranite. Da bi pas imao ikakve koristi od probiotika, oni se moraju zadržati u crijevima psa, a zadržati će se samo ako u crijevima postoji pogodna hrana za njih. 

Zašto uopće sve više pasa danas završava na probioticima? Loša mikroflora u crijevima psa posljedica je loše prehrane. Industrijska hrana bogata ugljikohidratima hrani lošu mikrofloru. Kao posljedica javljaju se različiti upalni procesi u crijevima koji rezultiraju: 

  • proljevom,
  • težim oblicima bolesti crijeva,
  • ali i teško poremećenom općem stanju organizama,

jer ne zaboravimo crijeva su najveći imunološki organ organizma. Sve dok psa hranimo hranom bogatom uglijkohidratima loša mikroflora će uvijek nadjačati dobru mikrofloru. Kako bi se dobra mikroflora u crijevima psa stvorila i zadržala potrebno je da pas jede svježu hranu baziranu na mesu, iznutricama, kostima i hrskavici te maloj količini voća i povrća. Pritom zaobilazeći u širokom luku namirnice bogate ugljikohidratima. I tu ne mislimo samo na žitarice, nego i namirnice kao što je krumpir, grašak i sl. Jer psi su mesožderi, njihov probavni sustav nije se promijenio zato što živi uz čovjeka. I u evolucijskom smislu prošlo je puno premalo vremena da bi se probavni sustav psa iz mesožderskog pretvorio u svežderski. Osmi što je bitno psa hraniti svježom hranom prilogođenom njegovom mesožderskom probavnom sustavu, kako bi pomogli dobroj mikroflori da se razvije u crijevima uz probiotike poželjno je dodavati u hranu namirnice prepoznate kao prebiotici (namirnice bogate topivim vlaknima). Jednostavno rečeno, prebiotici su hrana za probiotske mikororganizme. Prebiotici dakle hrane dobru mikrofloru, a zauzvrat probavnom tih prebiotika u crijeva se otpuštaju tvari od iznimne važnosti za zdravlje organizma npr. vitamine B skupine. 
5 odličnih izvora prebiotika za pse:

  • češnjak
  • banane
  • jabuke
  • šparoge
  • zeleno lisnato povrće

Probiotici će tek u kombinaciji s pravilnom prehranom, što je za mesoždere sirovo meso, biti uspješni u svojoj funkciji!