Upala uha kod pasa i što ju sve uzrokuje?

Upala uha za mnoge pse je nažalost stanje s kojim se nauče živjeti. No to ne bi trebalo biti baš tako.

Post time
Time to read 2 minute
Upala uha kod pasa i što ju sve uzrokuje?

Upala uha za mnoge pse je nažalost stanje s kojim se nauče živjeti. No to ne bi trebalo biti baš tako. Mnogo je slučajeva upala uha koje se liječe, ali nikad ne budu izliječene tj. nikada se ne utvrdi korijen problema. Nemojte se pomiriti s tim da vaš pas ima upalu uha i da je to stanje koje se ne može izliječiti. I da ste osuđeni na stalno posjećivanje veterinara zbog terapije antibiotikom i kortikostreoidima. Kroničnoj upali uha važno je pristupiti promatrajući cijeli organizam, a ne samo uho. Terapija antibiotikom i kortikosteroidima često odmaže organizmu u borbi protiv upala jer utječu na imunološki odgovor u crijevima - najveći imunološki organ organizma. Detaljnije o ovoj temi pročitajte u objavi "Alergije pasa i kakvu ulogu u tome ima zdrava prehrana pasa?

Dva su osnovna uzroka upalama uha

  • Infekcija
  • Kronična upala

Ako pas ima simptome kao što su: 

  • zacrvenjena,
  • otečena,
  • uška topla na dodir
  • te je stalno prisutno češanje,

ali u samoj uški i ušnom kanalu nema iscjedka radi se o kroničnoj upali, ako su prije navedeni simpotomi pračeni i iscjedkom iz uha radi se o infekciji. 
Kako hrana koju pas jede može biti povezana s upalama uha?
 Upala uha vrlo je često uzrokovana gljivicama. Gljivice koje čine normalnu mikrofloru kože pa tako i uha bujati će ako pas jede hranu koja je bogata škrobom. Dehidrirana hrana sadrži velike količine škroba (40% i više) i tako je baš sa svakom dehidririanom hranom jer je bez ugljikohidratne/škrobne komponente nemoguće ostvariti formu dehidrata. Hrana bogata škrobom, osim na površini kože, uzrokuje i disbalans crijevne mikroflore omogućujući gljivicama bujanje u crijevima. Prekomjeran rast gljivica u crijevima uzrokuje upalnu reakciju koja će se manifestirati s probavnim problemima, ali i upalnim problemima na drugim mjestima u organizmu. Zato je izuzetno bitno da se kod kroničnih upala uha problem traži u cijelom organizmu a ne samo u uhu. Te da se terapija koju primjenjujemo također odnosi na cijeli organizam. Jer potrebno je riješiti korijen problema. 
Koji su to prirodni pripravci koji pomažu u rješavanju upale uha?
 Ako vaš pas ima problema s upalama uha, a još uvijek jede dehidriranu hranu prvi je korak da ga prebacite na svježu hranu koja ne sadrži škrob. Tinktura nevena. U 100ml mlake vode dodajte nekoliko kapi tinkture nevena i očistite uho koristeći mekanu tkaninu. Pritom ne želite natopiti uho velikom količinom ove otopine, jer vlažno uho je također savršen medij za razvoj mikroorganizama. Jabučni ocat. Razrijedite jabučni ocat s vodom u omjeru 1:1 i mekanom tkaninom očistite uho. Jabučni ocat vrlo povoljno djeluje na umirivanje svrbeži.