Utjecaj prehrane na bubrežne bolesti kod pasa

Ako vaš pas ima dijagnosticiranu bolest bubrega nemojte ga osuditi na dehidriranu hranu iz vreće na kojoj piše da je to idealna hrana za bubrežne bolesnike.

Post time
Time to read 2 minute
Utjecaj prehrane na bubrežne bolesti kod pasa

Ako vaš pas ima dijagnosticiranu bolest bubrega nemojte ga osuditi na dehidriranu hranu iz vreće na kojoj piše da je to idealna hrana za bubrežne bolesnike. Za početak, za bubrežne bolesnike svakako je bitno da budu dobro hidrirani. Bitno je da vodu u organizam unose i putem hrane jer psi imaju puno slabiji osjećaj žeđi nego ljudi. Dakle sama činjenica da se radi o dehidriranoj hrani već se kosi s potrebama organizma. Psi s bubrežnim bolestima moraju jesti svježu hranu, jer u svježem mesu ima oko 70% vode. 

Važnost bjelančevina u prehrani pasa Izuzetno bitan sastojak hrane za bubrežne bolesnike su bjelančevine. I iako je uvriježeno mišljenje kako bi hrana trebala imati smanjenu količinu bjelančevina, to je potrebno samo kod pasa kod kojih je bolest već uznapredovla. Dakle kod onih pasa koji su uremični pa posljedično tome osjećaju mučninu, povraćaju, letargični su i gube apetiti. U početnoj fazi bolesti važno je osigurati optimalnu količinu visokokvalitetnih, lakoprobavljivih bjelančevina. Visokokvalitetna bjelančevina sadrži različite aminokiseline u približnim količinama potrebnim za izgradnju bjelančevina u organizmu jedinke. 'Idealna bjelančevina' sadržavala bi točne količine različitih aminokiselina koje će se iskoristiti za izgradnju bjelančevina organizma bez nusprodukata (bez suvišnih aminokiselina koje organizam- jetra i bubrezi moraju izlučiti iz organizma). Bjelančevine životinjskog podrijetla kao što su bjelančevine mesa, jaja, mliječnih proizvoda puno su bliže 'idealnoj bjelančevini' nego bjelančevine biljnog podrijetla. Također je važno reći da su određene aminokiseline, kao npr. taurin osjetljive na termičku obradu. Sirova hrana, posebno crveno meso i srce izuzetno su bogati taurinom i zato imaju prednost nad kuhanim mesom. 

Kako dozirati unos fosfora kroz prehranu? Kako bi se usporilo napredovanje bubrežnih bolesti potrebno je u prehrani ograničiti unos fosfora. Namirnice bogate fosforom su: 

  • kosti,
  • mliječni proizvodi,
  • riba (zajedno s kostima),
  • iznutrice,
  • žutanjak.

Ove namirnice nije potrebno u potpunosti izbaciti iz prehrane. Bitne su za balansiran, raznovrstan obrok ali ih je potrebno koristiti umjereno. Odličan izbor prehrane je zeleni goveđi burag – Von BARF Sesitive. Goveđi burag sadrži visokokvalitetne, lakoprobavljive bjelančevine i siromašan je fosforom. Uz to sadrži klorofil, zeleni biljni pigment koji pomaže u detoksikaciji organizma. Ovisno o fazi bolesti Von BARF Sensitive može se kombinirati s drugim Von BARF proizvodima i svježim namirnicama. Lako dostupan i jeftin izvor visokokvalitetnih bjelančevina su jaja, preporuča se koristiti bjelanjak (idealno je da ga se blago prokuha), cijelo jaje može se davati samo povremeno jer žutanjak sadrži puno fosfora. Ali nemojta baciti ni ljusku jajeta. Ljuska se može osušiti, samljeti i korisiti kao nadomjestak kalcija, ako ste zbog stanja bubrega psu morali uskratiti kosti.